Želim da pronađem u
u
Pretraga

Koje su sve prednosti dojenja za majku

Koje su sve prednosti dojenja za majku

Većina polemika o prednostima dojenja se odnosi na bebu, što je normalno. Ali šta je sa majkom, koje su prednosti dojenja za majku?

Veliki broj novih istraživanja nam stalno govore da postoji dosta prednosti dojenja za majku. Verovatno mnogi već znaju da se dojenjem smanjuje rizik od raka dojke, raka jajnika, dijabetesa tipa 2 i osteoporoze. Sa novijim istraživanjima je dokazano da se smanjuje i rizik od infarkta i moždanog udara ili se bar odlaže za mnogo godina kasnije.

Neverovatno je to što dojenje bebe ima pozitivan efekat na celu porodicu, tako što štiti zdravlje budućih baka. To znači manje stresa za bebe koje se doje kada budu porasli, jurili karijere i odgajali sopstvenu decu.

Ova istraživanja su sprovedena u SAD, u kojima je učestvovalo 140 000 žena starosti između 50 – 79 godina. Rezultati testiranja su pokazali da su žene koje su dojile manje oboljevale od kardio-vaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa, infarkta i moždanog udara.

  • Žene koje su dojile bar šest meseci, ređe su dobijale dijabetes, ređe su imale problema sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom, što su svi poznati faktori za razvoj bolesti srca.
  • One koje su dojile sedam i više meseci znatno manje su obolevale od kardio-vaskularnih bolesti u odnosu na žene koje nikada nisu dojile.
  • Žene koje su dojile dvanaest meseci i više, imale su 10% manje šanse od moždanog i srčanog udara.

Kod istraživanja je uzeto dosta faktora u obzir, među ostalog godine, indeks telesne mase, ishrana, fizičke aktivnosti, prihodi i istorija bolesti.

Jedna teorija koja nastoji da objasni ovo otkriće je da dojenje smanjuje rizik od kardio-vaskularnih bolesti time što sagoreva naslage masti. Kada žene ne doje ili izbacuju mleko, masne naslage koje se gomilaju tokom trudnoće se ne koriste kako je priroda namenila (za laktaciju). Ipak, ovo istraživanje je pokazalo da niža stopa kardio-vaskularnih bolesti je i dalje bila prisutna, čak i u ženama sa viškom kilograma. To dokazuje da laktacija nije jedina zaslužna za otklanjanje masnih naslaga. Moguće da hormoni koji učestvuju u laktaciji, kao oksitocin, možda imaju efekat na kardio-vaskularne profile.

Dojenje bebe ima važnu ulogu u oporavku tela žene nakon trudnoće. Postoji i teorija da će žene koje nisu dojile svoje dete imati niz zdravstvenih problema.

Pored ukazanih zdravstvenih prednosti dojenja bebe, ovo je i najprirodniji način da se majka poveže sa detetom.

Ovde možete da pročitate i tekstove:

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.