Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kada je potrebno da zakažete ginekološki pregled i šta da očekujete

Kada je potrebno da zakažete ginekološki pregled i šta da očekujete

Ginekolozi su doktori koji su specijalizovani za zdravlje žena sa fokusom na reproduktivni sistem. Oni se bave širokim spektarom pitanja, uključujući pitanja o menstruaciji i plodnosti, trudnoći i porođaju, akušerstvu, poremećaju hormona i polno prenosivim bolestima.
Mnoge žene posećuju ginekologa od ranih tinejdžerskih dana i nastavljaju da ga posećuju redovno bar jednom godišnje na preventivni ginekološki pregled. Nažalost, to nije slučaj sa svim ženskim osobama. Ženama se savetuje da bar jednom godišnje zakažu preventivni ginekološki pregled iako možda nemaju nikakve simptome.

Ukoliko imaju neke simptome i tegobe poput karličnog ili vaginalnog bola ili abnormalnog krvarenja, potrebno je odmah zakazati ginekološki pregled.


Za koja sva pitanja su zaduženi ginekolozi


Ginekologu treba da se obratite za sva pitanja vezana za trudnoću, plodnost, planiranje porodice, menstruaciju, menopauzu, kontraceptivna sredstva, sterilizaciju, prekid trudnoće, probleme sa tkivima karličnih organa, policistične jajnike, upalu bešike, benigne promene reproduktivnog trakta kao što su ciste na jajnicima, ciste na dojci na dojci, endometrioza ili cervikalna displazija. Ginekologu se treba obratiti i kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, poremećaja štitne žlezde, kod poremećaja hormona, kod osteoporoze, seksualnosti i seksualnih nasilja.
Preventivni pregled može uključivati savete o načinu života kako bi se sprečile neke loše navike kao što je pušenje ili konzumacija alkohola i opijata i dobijanje ili gubitak telesne težine.


Koje su to godine za prvi ginekološki pregled


Ginekološki pregled se preporučuje ženama svih uzrasta. Za prvu posetu ginekologu preporučuje se da se od 13- 15 godine. Ovo je jako važno za sve devojke kako bi se uputile u sva pitanja o menstruaciji, seksualnosti, kako bi razumele važnost redovnih ginekoloških pregleda, kako da prepoznaju simptome zbog kojih moraju otići lekaru i tako dalje. Prvi ginekološki pregled u ovim godinama je jako bitan za dugoročan način vođenja brige o sebi i svom zdravlju u životu svake žene.


Šta da očekujete?


Ono što se dešava na ginekološkom pregledu zavisi od razloga posete i samog pojedinca. Ukoliko je prva poseta ginekologu, ovaj pregled može podrazumevati samo razgovor kako bi devojka dobila neke opšte zdravstvene informacije i saznala šta da očekuje u budućnosti.
Pri svakoj poseti ginekologu jako je važno biti potpuno iskrena o zdravstvenim problemima i načinu života jer sve to može da da ginekologu bolju perspektivu o zdravstvenom stanju pacijenkinje.
Sam ginekološki pregled uključuje Papa test i može biti neprijatan ali obično nije bolan. Pre posete nije potrebna depilacija ili brijanje intimnih pregleda već naprotiv. Mnogi ginekolozi se protive tome jer može da dovede do nekih upala.
Ukoliko imate pojačane telesne mirise, lekar to mora da zna jer može da ukazuje na neki zdravstveni problem.
Takođe, ukoliko imate menstruaciju u zakazanom terminu za preventivni ginekološki pregled možete svakako posetiti lekara ukoliko imate neke simptome koji zahtevaju pažnju lekara. U drugom slučaju pregled odložite za dve nedelje.
Šta je još jako bitno napomenuti a to je da je najbolje izbeći seksualne aktivnosti par dana pre ginekološkog pregleda, kao i upotrebu tampona.
Ukoliko želite da neko od poverenja bude sa vama tokom ginekološkog pregleda možete slobodno to da zatražite od ginekologa.


Skrining


Najbolji ginekolozi iz Beograda i iz cele Srbije preporučuju svim ženama redovan preventivni ginekološki pregled jednom godišnje. Ovaj pregled će uključivati skrining, evaluaciju i savetovanje na osnovu uzrasta pacijentkinje i njenog zdravstvenog stanja koje uključuje merenje standardnih vitalnih znakova, merenje telesne težine, faktora rizika i pregleda karlice i dojki ukoliko je to pogodno za uzrast pacijentkinje.
Možda će biti potrebno uzeti uzorak urina ili krvi za dalje ispitivanje ukoliko doktor misli da je to potrebno.
Redovna poseta ginekologu omogućavaju svakoj ženi da bude svesna svog zdravstvenog stanja i da faktore rizika smanje na minimum.
Ostali godišnji preventivni pregledi mogu da uključuju mamografiju, kontrolu krvnog pritiska, kolonoskopiju i savetovanje o unosu folnih kiselina i kalcijuma.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.