Genitlni herpes je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti. Uz efikasno lečenje bolest može uspešno da se izleči pre nego što se proširi i postane ozbiljna.

Šta je genitalni herpes?

Genitalni herpes je uzrokovan herpes simleks virusom. To je jedna od neizlečivih bolesti koja se ispoljava čestom pojavom rana, plikova i čireva unutar genitalnog i rektalnog područja. Veoma često se dešava da lečenje herpesa traje do mesec dana i da se vrati odmah nakon toga. U suštini, osobe inficirane herpesom ostaju zaražene tokom celog svog života, alu ukoliko se leče pravovremeno, efikasnim tretmanima može da se suzbije i kontroliše.

Simptomi genitalnog herpesa

Osobe inficirane genitalnim herpesom dobijaju simptome već nakon nedelju dana, ali u nekim slučajevima bolest počinje da se manifestuje godinu dana nakon infekcije. U ranoj fazi, genitalni herpes izaziva bol u genitalnom području, nakon čega se razvijaju plikovi koje sadrže tečnost. Ovi plikovi se razvijaju u čireve nakon čega dolazi do pucanja i obično zarastaju za nedelju – dve.

Nakon ovih faza, osoba sa genitalnim herpesom može da prenese infekciju na drugu osobu. Kada se poručuje smiri, nema više razloga za zabrinutost.

Razlikuju se dve tipa herpes simpleks virusa:

Prvi tip je manifestuje na predeo oko usana na licu,

Drugi tip je genitalni herpes i manifestuje se na genitalijama i rektumu.

Da li su osobe inficirane genitalnim herpesom podložnije drugim polno prenosivim bolestima?

Da, osobe sa genitalnim herpesom lakše mogu da dobiju druge polno prenosive bolesti. Ukoliko sumnjate da imate genitalni herpes, javite se što pre svom lekaru kako bi Vam prepisao adekvatnu terapiju i kako biste što pre počeli sa lečenjem.

Najbolji način zaštite od genitalnog herpesa je upotreba kondoma ali se bez obzira može preneti, zato što se ova infekcija širi po koži.

Testiranje se vrši veoma jednostavno uzimanjem brisa i može se uraditi u skoro svim ginekološkim ordinacijama, domovima zdravlja i zdravstvenim centrima.