Želim da pronađem u
u
Pretraga

10 stvari koje treba da znate pre prvog ginekološkog pregleda

10 stvari koje treba da znate pre prvog ginekološkog pregleda

Za mnoge devojke prva poseta ginekologu može da bude zastrašujuća. Istina je da poseta ginekologu uopšte nije tako loše i zastrašujuće iskustvo kako ga mnoge devojke zamišljaju.

U ovom članku ćemo vam objasniti šta da očekujete od prvog ginekološkog pregleda i donosimo vam odgovore na najčešće nedoumice devojaka.

Koje su normalne godine za prvi ginekološki pregled?

Mnogi lekari preporučuju devojkama da zakažu prvi ginekološki pregled između 13-15 godine, ali ukoliko ste stariji ne dozvolite da ova informacija utiče na zakazivanje vašeg ginekološkog pregleda.

Da li je poseta ginekologu neprijatna?

Iako je potpuno normalno biti nervozan pre prvog pregleda nema razloga da budete. Najverovatnije, sam ginekološki pregled nije toliko neprijatan kako ga samo zamišljate.

Ginekolog će Vam detaljno objasniti sve što će raditi i kakve preglede će obaviti i verovatno će biti prijateljski i razgovorno raspoložen, kako biste se opustili. Od ginekologa očekujte pitanja o vašoj istoriji naslednih bolesti u porodici kao što je dijabetes, ukoliko ih ima.

Takođe pitaće vas i o vašem menstrualnim ciklusu  bez obzira da li ste seksualno aktivni, da li konzumirate alkohol i druga slična lična pitanja. Veoma je važno da iskreno odgovorite na sva pitanja koja vam postavi ginekolog kako bi mogao što tačnije da stekne uvid u vaše zdravlje.

Da li možete da povedete nekog na pregled?

Ukoliko vam se čini da će vam biti ugodnije da povedete nekog sa sobom na ginekološki pregled, drugaricu ili člana porodice, većina lekara će vam dozvoliti da dovedete nekog na sam pregled.

Šta da očekujete tokom pregleda?

Pri ginekološkom pregledu, ginekolog će želeti da uradi par testiranja. Testovi će se razlikovati u zavisnosti od toga zašto vršite pregled, da li imate neke tegobe , bez obzira da li ste seksualno aktivni i koliko imate  godina.

Uobičajeno je pri skoro svakom pregledu da se izvrši pregled dojki, karlični pregled, pregled genitalija i papanikolau test. Međutim, prvi ginekološki pregled može podrazumevati I samo razgovor sa ginekologom, bez ikakvih testova.

Za mlađe devojke, lekar ne sme da vrši vaginalni ginekološki pregled a I papa test se ne vrši kod devojaka koje su mlađe od 21. godine.

Kakva se testiranja vrše?

Tokom vaginalnog pregleda, ginekolog će pregledati područje oko vulve, klitoris, anus I labiju.

Lekar pri pregledu može da upotrebi i ogledalo kako bi vam pokazao kako ti delovi tela izgledaju.

Šta da očekujete tokom genitalnog ginekološkog pregleda i papa testa?

Genitalni ginekološki pregled se vrši kod pacijenata starijih od 21. godine u sklopu koga se vrši i papa test. Tokom ovog testa koji traje do nekih deset minuta, ginekolog će ispitati da li postaje neki simptomi abnormalnosti.

Pregledaće delove tela uključujući vulvu, jajnike, matericu i bešiku pomoću spekuluma koji će ubaciti u vaginu. Ovaj pregled može biti malo neprijatan ali ne i bolan, tako da nema potrebe za strahom i panikom.

Takođe, lekar može da izvrši još neka ispitivanja tokom pregleda kao što je test na  polno prenosive bolesti.

Da li je potrebna depilacija pre pregleda?

Nije potrebno vršiti depilaciju pre samog ginekološkog pregleda. Naprotiv, mnogi ginekolozi su protiv toga kako ne bi došlo do iritacija i baterijskih infekcija ginekološkog područja. Ipak, neophodno je da budete čisti a pri tuširanju koristite nežan sapun za održavanje higijene. Nemojte da nanosite nikakve kreme kako ne bi to uticalo na rezultate testova.

Da li će ginekolog držati sve informacije poverljivim?

Razgovori koji se odvijaju između lekara i pacijenta koji su stariji od 18. godina su poverljivi i neće napustiti ginekološku ordinaciju. Za pacijente mlađe od 18. godina, neke informacije mogu da budu podeljene sa roditeljima ili starateljima ukoliko ginekolog smatra da je bitno.

Da li je u redu postavljati pitanja?

Sasvim je u redu postavljati  pitanja, čak će vas i sam ginekolog podstaknuti da pitate sve što vas zanima kako bi vas rešio nekih nedoumica I kako bite bili što informisaniji o svom reproduktivnom zdravlju. Imajte na umu da ni jedno pitanje nije previše čudno, tako da se ne suzdržavajte da pitate zbog zabrinutosti ili traženja odgovora samo što mislite da bi takvo pitanje bilo tabu ili neprikladno.

Praćenje rezultata

Ukoliko vam ginekolog vrši neke testove kao što je papa test ili test na polno prenosive bolesti, očekujte rezultate testa za do nekih 7 dana nakon pregleda. Mnoge ginekološke ordinacije rezultate šalju putem mejla ili vas nazovu kako bi vam rekli da su rezultati gotovi kako biste svratili da ih pokupite.

Naime, ukoliko se uoče neke nepravilnosti, upala, bakterije ili slično verovatno će vas lekar sam nazvati kako bi vas obavestio o rezultatima i kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.