Želim da pronađem u
u
Pretraga

Zbog čega kasni menstruacija: Ovo su 9 najčešćih razloga!

Zbog čega kasni menstruacija: Ovo su 9 najčešćih razloga!

Da li ste se ikada zapitali “zašto mi kasni menstruacija” u strahu od neželjene trudnoće? Ovo se dešava čak i devojkama koje znaju da nemaju razloga za takav strah zato što nisu imale nezaštićene odnose.

Odgovor na pitanje zbog čega kasni menstrualni ciklus variraju od starosti, ishrane, hormonalnog disbalansa do ozbiljnih medicinskih stanja.

Pored toga, za dva perioda u ženinom životu se često vezuje kašnjenje menstruacije i neredovan ciklus: kada menstrualni ciklus počinje i kada počinje menopauza. Kako vaše telo prolazi kroz promene, normalna je pojava da menstruacija kasni ili bude neredovna.

Žene koje još nisu u menopauzi najčešće imaju menstruaciju na 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može biti između 21 i 35 dana. Stoga, ukoliko menstruacija kasni 2 dana nemate previše razloga za brigu. Međutim, ukoliko dana ili više, posetite proverene ginekološke ordinacije blizu vas kako biste utvrdili razlog.

Koliko traje menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus obično traje između 3 do 5 dana, ali se normalnom dužinom smatraju ciklusi između 2 do 7 dana. Menstrualni ciklus može se pasti na isti datum, ili biti neredovan.

Koliko je normalno da kasni menstruacija

Ukoliko menstrualni ciklus kasni 5 ili više dana od predviđenog termina, smatra se da menstruacija kasni. Izostankom menstruacije se smatra period od 6 ili više nedelja od prethodnog ciklusa bez menstruacije.

Sada kada znate koliko traje menstrualni ciklus, koliko je normalno da menstruacija kasni i druge pojedinosti, ukoliko i dalje sumnjate da vam menstruacija kasni pročitajte razloge zbog kojih se to najčešće dešava.

poremecaj-ciklusa

1. Stres

Stres može poremetiti hormone u telu, uticati na vašu dnevnu rutinu pa čak i uticati na deo mozga koji reguliše menstrualni ciklus – hipotalamus. Nakon nekog vremena, stres može dovesti do ozbiljne bolesti ili naglih promena u težini, što takođe može uticati na menstrualni ciklus.

Ukoliko mislite da je stres odgovoran za kašnjenje menstruacije, isprobajte različite tehnike za relaksaciju kao što su joga ili vežbe disanja. Pored toga, probajte da promenite stil života i izbacite alkohol i druge faktore koji mogu izazvati stres. Mnogim ženama vežbanje pomaže da se izbore sa svakodnevnim stresom.

2. Neuhranjenost

Devojke koje imaju problema sa ishranom kao što su anoreksija ili bulimija mogu kao propratni efekat imati i poremećaj ciklusa. Ukoliko ste bar 10 kilograma ispod normalne težine za vašu visinu, ovo može uticati na način na koji vaše telo funkcioniše i utiče na menstrualni ciklus.

U ovom slučaju potrebno je da potražite pomoć za vaše probleme sa ishranom i popravite težinu na zdrav način kako bi vam se normalni ciklus povratio. Žene koje se dovode do granica vežbanjem kao što su maratoni mogu takođe imati problema sa kašnjenjem.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: 4 znakova da morate da posetite ginekologa! - Ginekološke Ordinacije

Komentarisanje je isključeno.