Šta je HPV virus?

HPV ili humani papilloma virus je naziv za grupu povezanih i srodnih virusa. Postoji preko 150 virusa, veliki broj njih je bezopasan dok se za dvanaest vrsta njih smatra da su veoma opasni i da mogu da izazovu karcinom. Naziv je dobio po papilomima (bradavicama), kako se najčešće I manifestuje.

Postoje dosta istraživanja na ovu temi i procenjuje se da de skoro svaka druga seksualno aktivna osoba u svom životom zarazi bar jednom vrstom ovog virusa.

Simptomi HPV

HPV se prenosi seksualnim odnosima samim kontaktom kože i kod većinu osoba se ne ispoljavaju simptomi pa tako nikada i ne saznaju da ga imaju, dok neke osobe saznaju kada im se pojave genitalne bradavice (kondilomi). Žene mogu lako da saznaju na osnovu papa testa prilikom redovnog ginekološkog pregleda.

Simptomi Humani papiloma virusa se najčešće javljaju u vidu genitalnih bradavica, promena na koži, promenu ćelija na materici i abnormalnom promenom tkiva.

Lečenje HPV

Humani papiloma virusi se ne mogu izlečiti ali se zato mogu lečiti simptomi koji se javljaju. Kondilomi i promene na koži se najčešće tretiraju kremama i mastima, do je za promene na materici potrebna  malo kompleksnija terapija.

Vakcina protiv HPV

Danas su vakcine protiv humani papiloma virusa dostupne u skoro svim ginekološkim klinikama i preporučuje se kao preventivna mera od infekcije ovim virusom.

Vakcina se pre svega preporučuje mlađoj populaciji, seksualno aktivnim osobama do 26. godine, osobama sa ugroženim imunim sistemom i gej i biseksualnim muškarcima, iz razloga što se smatraju za najrizičniju grupu od infekcije virusom i virus nakon infekcije se ne smatra delotvornim.

Prevencija od HPV

Kao najbolja prevencija od infekcije humani papiloma virusa je vakcinacija a takođe i upotreba kondoma.

Vakcinacija je efikasna i bezbedna i može Vas zaštititi od infekcije ikoliko već niste inficirani.

HPV i drugi zdravstveni problemi

U najvećem broju slučaja HPV ne izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, kao što smo rekli najveći broj ovih virusa je bezopasan po zdravlje čoveka. Problem može da nastane ikoliko je čovekov imuni sistem ugrožen, pa se tada javljaju kondilomi ili u još gorem scenariju rak (rak penisa, rak grlića materice, rak vulve, rak vagine, i rak anusa).

Možda malo olakšavajuća okolnost je da su potrebne godine kako bi se ove kancerogene ćelije razvile, što može da se spreči samo redovnim ginekološkim pregledom za žene i pregledom urologa za muškarce.