Hlamidija je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim odnosima i obično se leči antibioticima. U opasnosti od ove infekcije je svaka osoba koja je imala nezaštićene seksualne odnose. Žene takođe mogu da prenesu bebama tokom porođaja.

Kao najbolja zaštita od hlamidije je kontraceptivna zaštita u vidu kondoma, tada je rizik od prenošenja hlamidije dosta smanjen.

Kada je potrebno testiranje na hlamidiju?

Lekari preporučuju mladima između 18 – 25 godina da se testiraju na godišnjem nivou ali i kada promene partnera, Takođe, testiranje se preporučuje i svima koji su imali nezaštićene odnose i sumnjaju na hlamidiju.

Testiranje je dostupno u skoro svim ginekološkim ordinacijama, zdravstvenim centrima, domovima zdravlja i privatnim klinikama.

Simptomi hlamidije

75% žena i 50% muškaraca skoro da nemaju nikakve simptome hlamidije, tako da je testiranje preko urina najbolji način da saznate da li je imate.

Ukoliko se jave simptomi, obično se razvijaju  od prve do treće nedelje nakon infekcije, ali isto tako mogu trajati i mesecima. Od najčešćih simptoma kod muškaraca se može javiti bol ili nateklost testisa  i pulsiranje tokom mokrenja. Kod žena najčešći simptomi uključuju vaginalno pražnjenje, krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa, bol u karlici ili donjem delu stomaka i pulsiranje tokom mokrenja.

Hlamidija može i da se proširi od zaraženog ejakulata ili vaginalnom tečnošću i može se preneti na grlo, oči i anus.

Ukoliko su simptomi prošli nemojte da očekujete da je hlamidija nestala. Još uvek možete da budete zaraženi, zato je neophodno testiranje kao biste odagnali sve sumnje.

Da li ste u opasnosti od drugih infekcija?

Ukoliko ste dobili hlamidiju kroz nezaštićene odnose, takođe ste u opasnosti od drugih polno prenosivih bolesti kako što su gonoreja, herpes, sifilis, kondilomi, stidne vaši i HIV.

Da li je potrebno da kažete partneru?

Veoma je važno da kažete svom trenutnom partneru kao i osobama sa kojima ste imali odnose prethodnih šest meseci da imate hlamidiju kako bi se testirali i kako je ne bi širili dalje.

Takođe, ukoliko oba trenutna partnera imaju hlamidiju neophodno je da se istovremeno leče, jer lečenje podrazumeva i suzdržavanje od bilo kakvih odnosa dok traje terapija. U suprotnom se mogu opet inficirati.

Šta može da se desi ukoliko se hlamidija ne leči?

Vrlo je malo verovatno da će hlamidija nestati bez lečenja antibioticima a može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Žene mogu da dobiju cervicitis (zapaljenje materice praćeno pražnjenjem i bolom tokom odnosa), inflamatorne bolesti, trajno oštećenje jajovoda (što dovodi do neplodnosti) i reaktivni artritis.

Muškarci mogu da dobiju uretritis (upala uretre) koji se može proširiti  na testise i epididim. Ovo uzrokuje jak bol ali može dovesti  do neplodnosti.

Lečenje hlamidije

Lečenje hlamidije se uglavnom vrši antibioticima. Kada se započne sa tretmanom, simptomi obično brzo nestaju. Bol tokom mokrenja prolazi za nekih nedelju dana, bol u karlici i testisima za otprilike dve nedelje a nepravilan menstrualni ciklus već sledećeg meseca.

Ukoliko simptomi ne prolaze nakon terapije, zatražite konsultacije da drugim lekarom ili zatražite  testove na druge polno prenosive bolesti.