Želim da pronađem u
u
Pretraga

Razotkrivamo 13 najčešćih zabluda vezanih za ginekološki pregled

Razotkrivamo 13 najčešćih zabluda vezanih za ginekološki pregled

Odlazak kod ginekologa nije prijatan. Devojke odlažu odlazak u ginekološke ordinacije baš kao i odlazak kod zubara. Prema tome, nije ni čudo to što postoji dosta zabluda oko polja ginekologije i ginekološki pregled.

Međutim, odlaganje ginekološkog pregleda može samo da dodatno pogorša stvari. U Srbiji je 2016. godine registrovano preko 1200 slučajeva obolelih od polno prenosivih bolesti. Među njima, najzastupljeniji je bio sifilis, registrovan kod 159 osoba, tri puta više nego pre 10 godina. Isti je slučaj sa gonorejom, kako je stopa obolelih porasla za 50%.

Ovo su samo registrovane bolesti, a postoji još mnogo onih koji nisu prijavljeni ili dijagnostikivani upravo zato što izbegavaju ginekološki pregled. Ovo je neodgovorno prema vama samima i opasno po druge sa kojima stupate u odnose.

Prvi korak ka zdravlju je poznavanje sopstvenog tela. Zbog toga treba da prestanete da izmišljate izgovore i shvatite da ginekološke ordinacije postoje zbog vas. Odlaganje pregleda je kockanje sa sopstvenim zdravljem, a može i da utiče na vašu plodnosti.

Zbog toga ćemo se u ovom članku osvrnuti na neke od najčešćih zabluda vezanih za odlazak kod ginekologa i razotkriti mitove vezane za odlazak kod ginekologa.

1. Ginekološki pregled je najgori osećaj

Odlazak kod ginekologa svakako nije prijatan, ali nije ni toliko strašan da biste se uznemiravali oko toga. U većini slučajeva pregled kod ginekologa traje ispod 20 minuta, a pola tog vremena ćete provesti u razgovoru sa ginekologom.

Sam pregled može biti nelagodan u par trenutaka, ali ne boli i doktor će vam rado objasniti proceduru i voditi vas kroz ceo proces. Najgora stvar kod ginekološkog pregleda je samo iščekivanju, stoga se nemojte previše opterećivati.

2. Još uvek sam mlada za odlazak kod ginekologa

Stručnjaci preporučuju da devojke treba da posete ginekologa sa napunjenih 13 do 15 godina. Ginekološki pregled uključuje mnogo više od samog vaginalnog pregleda. Doktor će vas upoznati sa vašim telom i odgovoriti na pitanja koja se možda stidite da postavite roditeljima ili drugaricama. Takođe će vas uputiti u kontracepciju, menstruaciju, emocionalno zdravlje, zdravlje dojki, lečenje bubuljica, seksualne odnose, trudnoću i dati vam savete za vezu.

3. Ne moram kod ginekologa zato što ne upražnjavam seksualne odnose

Seksualni odnosi umnogome utiču na naše intimno zdravlje, ali nisu jedini faktor. Ginekološki pregled je koristan za tinejdžere zbog toga što će ih ginekolog upoznati sa tim šta je normalno za njihovo telo, i time im olakšati da primete probleme u budućnosti. Pored toga, seksualni odnosi podrazumevaju mnogo više od samog odnosa. Mnoge stvari koje ne računate pod odnos mogu biti zaslužni za prenošenje polnih bolesti.

4. Da imam polnu bolest, već bih znala

Ovo je često i izuzetno opasno razmišljanje. Mnoge seksualno prenosive bolesti ne ispoljavaju bilo kakve simptome, ili se simptomi lako mogu zanemariti ili pripisati nekom drugom oboljenju. Ukoliko ih ignorišete, ove infekcije mogu dovesti do ozbiljnih problema kao što su brojna zapaljenja, problemi sa rađanjem pa čak i neke vrste raka. Dobra vest je to što se ove polne bolesti lako prepoznaju i leče, ukoliko posetite ginekologa na vreme.

5. Već sam bila na papa testu ove godine

Stručnjaci savetuju da papa test radite bar jednom u tri godine. Ali ovo ne znači da toliko često treba da posećujete i ginekologa. Između papa testova, ginekolog može (i treba) da vas pregleda za polne bolesti, promene na dojkama i pazi na vaše seksualno zdravlje.

6. Od pilula za kontracepciju se mogu ugojiti

Žene sve više koriste kontraceptivne pilule kako bi izbegle neželjenu trudnoću. Ali neke žene tvrde da se od ovih pilula goje. Činjenica da kontraceptivne pilule mogu uticati na težinu kod nekih žena je neosporna, ali nije univerzalna za sve žene.

Nedavna istraživanja su dokazala da se samo 10 – 15% žena goji od kontraceptivnih pilula, dok je kod drugih porast težine vezan za druge zdravstvene okolnosti.

7. Bolna menstruacija je normalna

Ne, ovo nikako nije istinito. Oštri, nepodnošljivi bolovi tokom menstruacije su jedan od načina na koji se ispoljava amenoreja koja predstavlja poremećaj ciklusa. Veoma je važno naći šta je izaziva kako bi se uzrok olečio i otklonio.

8. Ukoliko vaš partner dobije HPV znači da vas je varao

Jedna od najčešćih zabluda koja vodi do besa i emocionalne patnje je ona sa kojom su suočeni oboleli od HVP (humani papiloma virus). Jedna od najkarakterističnijih osobina ovog virusa je da bude u dormantnom stanju nedeljama, mesecima pa i celog života bez ispoljavanja bilo kakvih simptoma.

9. U trudnoći jedem za dvoje

Izazov da jedete za dvoje može biti velik, ali nije ono što lekari savetuju. I dalje se nije u potpunosti jasno kako majka i plod dele nutrijente. Štaviše, može biti štetno ukoliko žena jede za dvoje kako može dovesti do prekomernog gojenja ne samo majke, već i bebe.

10. Trudnice ne treba da vežbaju

Žene mogu da vežbaju bez brige uz odobrenje od strane ginekologa tokom prvog tromesečja trudnoće. Trudnicama se preporučuju plivanje, aerobik u vodi, joga i pilates. Ekstremniji sportovi koji lako mogu da dovedu do povrede su sa druge strane opasni za trudnicu i dete.

11. Ultrazvuk je štetan za dete rano u trudnoći

Brojna istraživanja na ovu temu su sprovedena širom sveta. Štetna dejstva ultrazvuka na dete nisu utvrđena ni u jednom. Iskusan ginekolog će vas bez brige sprovesti kroz proces i ultrazvukom utvrditi da li je sve u redu sa fetusom.

12. Niko u porodici nije imao rak dojke, bezbedna sam

Rizik od dobijanja raka dojke ne vezuje se za genetiku. Pored starosti, lekari još uvek nisu utvrdili šta izaziva nekontrolisan rast malignih ćelija. Pored toga, samo 5-10% žena obolelih od raka dojke imaju nasledni gen pod imenom BRCA1.

13. Kandida se prenosi samo seksualnim putem

Kandida je prisutna u telu svake žene koja je sposobna za reprodukciju. Razni faktori mogu doprineti nekontrolisanom rastu bakterija kandide: pad imuniteta, određeni lekovi poput antibiotika, bolesti polnih organa, dijabetes, stres i drugi.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.