Šta su kondilomi?

Kondilomi ili genitalne bradavice su male izrasline (bradavice), koje se javljaju kada je koža inficirana jednim od mnogih humani papiloma virusa. Virus izaziva dodatni rast ćelija, što čini spoljni sloj kože debljim i tvrđim na tom mestu. Genitalne bradavice mogu biti neprijatne, ali mogu se izlečiti i uglavnom nisu opasne.

Genitalne bradavice se pojavljuju na koži oko genitalija i rektuma.

HPV

Humani papiloma virusu mogu ulivati strah i biti nerazumljivi. To su jedne od najčešćih polno prenosivih bolesti i određeni tipovi humanih papiloma virusa se mogu razviti u rak ako se ne leče. Druge vrste humani papiloma virusa nisu toliko opasne i uzrokuju genitalne bradavice na vulvi, vagini, grliću materice, rektumu, penisu i skrotumu.

Kako se dobijaju?

Kondilomi se dobijaju seksualnim putem sa zaraženom osobom. Mogu se preneti i samim kontaktom genitalija. Takođe, mogu se širiti čak iako ne postoje vidljive bradavice ili neki drugi simptomi kao i sa majke na benu tokom porođaja, mada su retki slučajevi.

Genitalne bradavice se razlikuju od bradavica koje možete da dobijete negde drugde na telu.

Simptomi kondiloma

Kondilomi izgledaju kao mesnate izrasline boje kože, mnogi ih upoređuju i sa oblikom karfiola. Možete imati jednu bradavicu ili više njih i mogu biti različite veličine. Mogu da svrbe ali uglavnom ne izazivaju bol.

Ono što je bitno napomenuti je da nisu sve promene na koži i izrasline kondilomi. Postoje i druge infekcije, pa čak iako izgledaju kao genitalne bradavice može biti nešto drugo u pitanju.

Ukoliko imate simptome, lako možete da ih prenesete na partnera. Dakle, ukoliko primetite bradavicu na genitalijama, najbolje je da se što pre uputite kod lekara kako biste se testirali i dobili pravovremeno lečenje i smanjili  šanse od prenošenja na partnera.

Ukoliko ste dobili genitalne bradavice, možda ćete pomisliti da Vas je partner varao. To ne mora da bude nužno tačno. Ponekad je potrebno dosta vremena da se razviju, pa je moguće da ste ih Vi ili Vaš partner možda odavno dobili.

Ponekad ovaj virus živi mesecima ili čak godinama pre nego što se razvije u genitalne bradavice. Takođe, možete imati kondilome i da nemate nikakve simptome da pritom budete prenosilac.