Gonoreja je polno prenosiva bolest koje je uzrokovana bakterijom neiserija gonoreja (eisseria gonorrhoeae) i izaziva infekcije reproduktivnih organa kod žena i muškaraca uključujući matericu, grlić materice, jajovod i mokraćne kanale. Takođe se može preneti na rektum, oči, usta i grlo.

Poznata je i pod nazivom triper i vrlo je rasprostranjena polno prenosiva bolest kako u Srbiji tako i u ostatku sveta.

Prenosi se seksualnim odnosima a može se preneti i u perinatalnom dobu od majke na bebu.

Svaka seksualno aktivna osoba može da dobije gonoreju i najviše prijavljenih sa ovom infekcijom su tinejdžeri.

Koji su simptomi gonoreje?

Simptomi se uglavnom javljaju do deset dana nakon infekcije, kod nekih osoba nakon par meseci dok se kod nekih uopšte ne ispoljavaju.

Najčešći simptomi gonoreje koji se javljaju kod muškaraca su otoci, iscedak iz penisa žute i zelene boje, bol u testisima i bol tokom mokrenja.

Kod žena se simptomi najčešće ispoljavaju u vidu bola u abdomenu, bola tokom mokrenja, bolom nakon odnosa, promene u sekretu koji je gušći, žute i zelene boje i krvarenjem između ciklusa.

Komplikacije koje se mogu javiti

Ukoliko se gonoreja ne leči, može prouzrokovati ozbiljne i trajne zdravstvene komplikacije kako kod žena tako i kod muškaraca.

Žene sa gonorejom su u većem riziku od razvoja ozbiljnijih komplikacija, bez obzira na prisustvo i težinu simptoma. Gonoreja se može proširiti na matericu, jajovode o izazvati inflamatorne bolesti. Simptomi mogu da budu jako blagi ali i jako ozbiljni uključujući jake bolove u stomaku i grčeve. Takođe može trajno oštetiti jajovode što dovodi do neplodnosti.

Kod muškaraca, gonoreja može izazvati epididimitis (upalu testisa), i u retkim slučajevima dovodi do neplodnosti.

Gonoreja takođe može da izazove širenje gonokokne infekcije, što se obično povezuje sa artritisom i dermatitisom.

Gonoreja u trudnoći

Ukoliko trudnica ima gonoreju, može preneti infekciju na bebu u toku samog porođaja. To može prouzrokovati slepilo kod bebe, infekciju zglobova ili infekciju krvi.

Pravovremeno lečenje gonoreje u trudnoći smanjuje rizik od ovakvih komplikacija.