Želim da pronađem u
u
Pretraga

4 znakova da morate da posetite ginekologa!

4 znakova da morate da posetite ginekologa!

Ukoliko ste ikada na internetu istraživali svoje simptome, znate koliko to može biti zastrašujuće. Ukoliko ste paranoični ili skloni hipohondriji, čak i rezultati pretrage za najblaže simptome mogu vam uliti strah u kosti. Ovo je posebno slučaj kada se radi o ginekološkim problemima. Ovaj tip problema je često tabu, pa se mladi ne osećaju prijatno kada razgovaraju o tome čak ni sa svojim roditeljima, a da ne pričamo o tome kako se retko ko usuđuje da poseti ginekološke ordinacije.

Srećom, velike su šanse da ne bolujete od ničega ozbiljnog. Ipak, ako sumnjate na bilo kakav ozbiljan problem potrebno je da se obratite stručnom lekaru u vašem gradu i pronađete proverene lekare putem sajta kao što je www.ginekoloskeordinacije.com kako biste zakazali pregled. U ovom tekstu su neki od znakova da je potrebno da to učinite.

Ušli ste u pubertet

Prva poseta ginekologu možda deluje strašno, ali je nešto što svaka mlada dama mora da obavi što ranije. Iako je velika verovatnoća da je sa vašim reproduktivnim sistemom sve u redu, stručnjaci savetuju da prvu posetu ginekologu obavite između 13 i 15 godina.

Tokom ove posete lekari će utvridti da li postoje neki zabrinjavajući znaci (kao što je neredovan ciklus) i na vreme se pozabaviti sa tim problemima. Devojke koje su već seksualno aktivne, imaju sekret neprijatnog mirisa i čudne boje ili sumnjaju na trudnoću treba da zakažu pregled što ranije.

Krvarenje između menstrualnog ciklusa

Ukoliko primetite krvarenje između menstrualnih ciklusa, poželjno je da se što pre obratite lekaru. Nema razloha za paniku, ali takođe nemojte odlagati posetu ordinaciji. Ukoliko postoji bilo kakav problem, rana intervencija je uvek najefektivniji lek.

Pored bola u karlici, neobičnog sekreta i nelagodnosti tokom seksa, krv van ciklusa može biti znak raka materice. Međtuim, to nije jedini razlog zbog koga to može da vam se dešava, stoga zbog ozbiljnosti situacije potrebno je da se javite lekaru što pre.

Bol tokom odnosa

Blagi bol ili nelagodnost tokom odnosa mogu biti normalna pojava, posebno tokom prvog puta ili ukoliko isprobavate egzotičnije poze. Dok god ste informisani i ne silite se, nelagodnost ili bol nisu razlog za paniku. Međutim, ukoliko je bol toliko jak da morate da prekinete odnose ili se užasavate pomisli da stupite u odnos sa nekim, poželjno je da razgovarate sa stručnajkom.

Razlog za bol može biti manjak lubrikacije, grčevi u vaginalnim mišićima ili drugi problemi. Srećom većina njih rešiva je uz pomoć lekova i drugih vidova terapije.

Drugi problemi koji mogu da izazovu bol su gljivične infekcije i druge polno prenosive bolesti. S obzirom da to može uticati i na partnera, poželjno je da se što pre javite lekaru.

Bolne i nepondošljive menstruacije

Iako više od trećine žena imaju izuzetno naporne i bolne menstruacije sa dosta krvi, to je u većini slučajeva normmalno. Ukoliko krvarenje traje više od sedam dana ili morate da menjate više od jednog uloška u toku sata, kao i ako vidite izuzetno velike krvne ugruške, zakažite termin kod lekara.

Razna stanja mogu izazvati nepodnošljive menstruacije, od neredovne ovulacije do raka. Bolne menstruacije takođe se često povezuju sa pobačajem, što može biti izuzetno opasno po vaš život.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.