Želim da pronađem u
u
Pretraga

Prevencija je pola zdravlja: Kako da obavim samostalni pregled grudi?

Prevencija je pola zdravlja: Kako da obavim samostalni pregled grudi?

Samostalni pregled grudi je procedura koju svaka žena može samostalno da obavi kako bi fizički i vizuelno pregledala grudi i pazuh, te primetila bilo kakve promene. Naučno je dokazano da je samostalni pregled grudi dovoljan da se uoči rak dojke.

Međutim, samostalni pregled dojki ne može da zameni pregled koji sprovodi licencirana ginekološka ordinacija u Beogradu. Stoga, ukoliko odlučite da se same pregledate, ovo ne treba da zameni pregled lekara, već da ga dopuni.

Žene u dvadesetim i tridesetim godinama bi trebalo da se proveravaju od raka i rade mamograf dojke svake treće godine, a žene preko četrdeset svake godine.

Redovnim samostalnim pregledima naučićete prirodnu strukturu i izgled vaših grudi, i time lakše primetiti bilo kakve promene.

Žene bi trebalo da sprovode samostalne preglede počevši od 20. godine i nastave sa tim što više stare, čak i tokom trudnoće i menopauze.

Samostalni pregled grudi treba obavljati svakog meseca. Upoznajte se sa svojim grudima kako biste lakše uočili promene i odstupanja od normalnog.

 • Ukoliko i dalje imate menstrualni ciklus, najbolje vreme za samostalni pregled je kada vaše grudi nisu mekane i natečene, što je par dana nakon prolaska menstruacije.
 • Ukoliko više ne dobijate menstruacije, odaberite određeni dan u mesecu kada ćete sprovoditi samostalni pregled grudi.
 • Ukoliko uzimate hormone, razgovarajte sa lekarom o tome kada treba da izvršite samostalni pregled grudi.

Šta samostalni pregled grudi može da pokaže?

Kod samostalnog pregleda grudi treba da obratite pažnju na niz promena koju mogu ukazivati na razvoj ozbiljnih problema. Javite se lekaru ukoliko tokom samostalnog pregleda grudi primetite:

 • Razvoj kvržica i kuglica
 • Sekret koji nije mleko
 • Naticanje grudi
 • Iritacija ili ulegnuća
 • Nepravilnosti na bradavicama (bol, crvenilo, ljuštenje ili upadanje)

Kako da obavite samostalni pregled grudi?

 1. Stanite ispred ogledala koje je dovoljno veliko da jasno vidite svoje grudi. Pogledajte da li možete da primetite bilo šta neobično? Pogledajte da li na koži ima ulegnuća, ljuštenja ili boranja. Proverite da li bradavice luče sekret.
 2. Gledajući se u ogledalu, stavite ruke iza glave i pomerite laktove napred.
 3. Stavite ruke čvrsto na bokove i blago se nagnite prema ogledalu i ujedno izbacite ramena i laktove napred. Drugi i treći korak će vam ukazati na promene u obliku i konturi grudi.
 4. Lagano pritisnite obe bradavice kako biste utvrdili da nema sekreta.
 5. Grudi je najbolje ispitati u ležećem položaju zato što je tkivo tada ravnomerno raspoređeno preko grudi. Lezite na leđa sa jednom rukom preko glave i jastukom ispod ramena. Ova pozicija će vam poravnati grudi, čime ćete lakše moći da ih pregledate.
 6. Prstima druge ruke ispitajte grudi i okolne delove tela čvrsto, temeljno i pažljivo. Neke žene koriste losion ili puder ispod prstiju kako bi lakše klizili po koži. Osetite tkivo pritiskanjem prstiju u malim predelima koji se preklapaju. Kako biste ispitali svaki centimetar, pratite putanju: bilo da je u linijama, krugovima ili drugim oblicima.
 7. Neke žene ponavljaju peti korak ispod duša. Prsti će vam lakše kliziti po koži kada je nasapunjena, pa ćete lakše primetiti promene ispod kože.

Šta da radite ukoliko nađete kvržicu?

Ovo je jedan od najstrašnijih momenata u životu bilo koje žene. Zastrašujuće je osetiti nešto drugačije ili neobično tokom samostalnog pregleda grudi. Jedan od najbitnijih razloga da često ponavljate ovu proceduru je da naučite kako vaše grudi inače izgledaju.

Ako nađete kvržicu, nemojte paničiti.

Sigurno postoji validan razlog za formiranje te kvržice, pa je normalno da se zabrinete. Odmah se uputite kod lekara i zakažite ultrazvuk dojki. Nekada kvržice mogu biti deo menstrualnih promena, ali ukoliko imate sekret iz bradavica i promene na koži, trebalo bi da se što pre javite lekaru.

Prirodno je da se plašite ovakvih promena na telu, ali ne dozvolite da vas strah od raka spreči da odete kod lekara. Zapamtite, većina kvržica na grudima je benigno (nije rak).

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.