Želim da pronađem u
u
Pretraga

Poremećaj ciklusa – Na šta treba da obratite pažnju

Poremećaj ciklusa – Na šta treba da obratite pažnju

Menstruacija predstavlja period u mesecu kada žena prolazi kroz telesne i psihološke promene koje iziskuju posebnu pažnju i strpljenje. Kod nekih osoba ženskog pola javljaju se određeni problemi koji zahtevaju i pažnju ginekologa. U nastavku teksta pročitajte koji su to problemi  koji znače da imate poremećaj ciklusa i da morate da se konsultujete sa ginekologom.

Izostanak menstruacije (amenoreja)

Izostanak menstruacije, u medicini poznat kao amenoreja, nastaje kada devojka ne dobije svoju prvu menstruaciju do 16. godine ili kada izostanak menstruacije postoji predug vremenski period. Izostanak menstruacije je najčešće uzrokovan nezdravim načinom života, konzumiranjem lekova na svoju ruku, policističnim jajnicima, disbalansom hormona, iznenadnom gubitkom težine, anoreksijom ili nekim drugim faktorima.

Bolne menstruacije (dismenoreja)

Iako su bolni grčevi česta pojava pre početka mesečnog ciklusa, nepodnošljivi bolovi u toku menstruacije mogu ukazivati na neki ozbiljniji problem. Bolna menstruacija ili dismenoreja je stanje u kome se bol u abdomenu nastavlja u toku celog mesečnog ciklusa. Pored bola često se javlja i nagon za povraćanjem i osetljivost stomaka.

Obilne menstruacije (menoragija)

Obilna i produžena krvarenja koja traju duže od sedam dana su takođe jedan od problema koji ukazuju na poremećaj ciklusa. Obilne menstruacije obično uzrokuju faktori kao što su disbalans hormona, miomi na materici, polipi, problemi sa štitnom žlezdom itd.

Kako regulisati menstrualni ciklus?

Uvođenje nekih promena u stilu života kao što je redovno vežbanje, manja konzumacija alkohola i ostavljanje cigareta mogu umnogome pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Takođe se preporučuje da u periodu kada imate mesečni ciklus pijete tople čajeve za ublažavanje bolova, na primer od nane ili kantariona, da više odmarate i da se utopljavate bar dok ne prođu bolovi u toku menstruacije.

Iako većina problema koji se odnose na poremećaj ciklusa nisu posebno opasni po zdravlje žene svakako ih ne treba uzimati zdravo za gotovo i zahtevaju konsultaciju sa ginekologom. Za one koji traže dobrog ginekologa u Beogradu, na sajtu Ginekološke Ordinacije možete naći skoro sve ginekološke ordinacije iz Srbije sa veoma stručnim kadrom koji su uvek na usluzi Vašeg zdravlja.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.