Želim da pronađem u
u
Pretraga

Pitaj ginekologa – 10 veoma važnih pitanja za Vašeg lekara

Pitaj ginekologa – 10 veoma važnih pitanja za Vašeg lekara

Sve žene se suočavaju sa problemima ginekološke prirode više puta u svom životu ali mnoge žene te probleme ne shvataju dovoljno ozbiljno za posetu svom ginekologu. Čak iako su možda ti problemi bezopasni uvek je preporučljivo da se konsultujete  sa ginekologom, jer opet oni su doktori a ne mi. Iz istog razloga se mi vodimo parolom – pitaj ginekologa! Pripremili smo za Vas 10 veoma važnih pitanja koji zahtevaju konsultaciju sa ginekologom.

Ukoliko nemate svog ginekologa, pogledajte listu ginekoloških ordinacija iz svih većih gradova Srbije i odaberite  ginekološku ordinaciju koja Vam odgovara i uputite se na ginekološki pregled.

Bol u stomaku, zbog čega se javlja?

Uobičajeno je da žene zbog nekih problema doživljavaju bol u stomaku. Bol se može javiti prvih dana u toku menstrualnog ciklusa, u toku odnosa, dok stavljaju tampon ili u nekim drugim slučajevima. Uzroci ovih tegoba mogu biti razni i ne moraju biti opasni ali u nekim slučajevima mogu doći do velikih komplikacija reproduktivnog zdravlja žene. Kako bi se sprečio bilo kakav vid komplikacije, preporučujemo da što pre zakažete ginekološki pregled. Na ovaj način možete se  rešiti tegoba kao i sprečiti neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Bolna, neregulana i obilna menstruacija, zbog čega je to tako?

Iako su neregularni menstrualni ciklusi učestali kod dosta žena, mnoge žene ih u većini slučajeva smatraju bezopasnim u uobičajenim prolaznim tegobama. U nekim slučajevima ove tegobe mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je hormonski disblanas. Iz istog razloga je veoma preporučljivo  da se što pre uputite  kod ginekologa ukoliko imate neregularni menstrualni ciklus.

Pitaj ginekologa – Koji proizvodi su bezbedni za intimnu higijenu?

Promena u sekretu i pojačani mirisu su učestala pojava kod žena svih životnih doba. Pre nego što se odlučite za neki preparat za intimnu higijenu najbolje je pre svega da se konsultujete sa ginekologom kako biste proverili da li je odabrani preparat bezbedan i odgovarajući. Ovo je odličan način i da se konsulujete sa ginekologom o ostalim proizvodima za intimnu higijenu.

Pitaj ginekologa – Koje kontraceptivne metode su najbolje?

Danas postoji veliki izbor kontraceptivnih metoda počev od kondoma i pilula ali ne odgovaraju sve metode svakome. Kod nekih žena se javljaju glavobolja i obilna krvarenja usled korišćenja kontraceptivnih  pilula. Kod drugih osoba javlja se osetljivost na lateks kondome. Da bi  ste saznali koja kontraceptivna metoda je najpogodnija za Vaše telo zakažite ginekološki pregled kod Vašeg ginekologa. Veoma je bitno da znate sve mogućnosti koje imate pre stupanja u seksualne odnose i korišćenja kontraceptivnih sredstava.

Kada uraditi test na trudnoću?

U današnjici test na trudnoću možete uraditi veoma lako i brzo i to na više načina. Ono što zbunjuje dosta žena je kada treba uraditi test na trudnoću. Možete uvek kontaktirati Vašeg ginekologa ili posetiti ginekološku ordinaciju kako bi Vam ginekolog na osnovu ginekološkog pregleda rekao da li ste u drugom stanju ili ne i na osnovu rezultata posavetovao o daljim pregledima ukoliko su Vam potrebni.

Pitanja za ginekologa u trudnoći

Dok se spemate za devetomsečni period nakon čega će Vam se promeniti život iz korena preporučujemo da se uputite u sve promene koje će uslediti u trudnoći kako biste znali šta je normalno u trudnoći a šta nije. Postoji dosta knjiga koje će vam u ovome pomoći. Takođe, razgovor sa prijateljicama koje su kroz ovo već prošle i poseta ginekologu će Vam umnogome pomoći da bolje razumete sve promene. Jednostavno morate znati šta zahteva kontrolu lekara a šta  je  apsolutno bezopasno. Informišite se na vreme kako biste što više ublažili stres u ovom periodu života time što ćete biti pripremljeni.

pitanja-za-ginekologa-u-trudnoci

Kako otkriti da li ste neplodni?

Zabluda je da se neplodnost razvija samo od zdravstvenih tegoba, nezdravog načina života i genetskih predispozicija. Ukoliko ste u strahu da ste neplodni uradite test kako biste ukoliko imate problema saznali uzrok i dobili odgovarajuću terapiju zato što danas postoji dosta načina za rešavanje ovog problema.

Kako prepoznati rane znake raka dojke?

Poznato je da ranim otkrivanjen raka dojke može doći do prevencije širenja i potpunog izlečenja. Iz istog razloga doktori preporučuju redovne preventivne preglede kako bi se bolest ukoliko do nje dođe dijagnostikovala na vreme i pravovremeno primenila odgovarajuća terapija. Pored redovnog godišnjeg ultrazvučnog pregleda dojke pitaj ginekologa kako da sami izvršite samopregled kod kuće. Samostalni pregled svake nedelje je najbolji preventivni način koji možete preduzeti kako biste smanjili sve rizike od ove opake bolesti.

Koje testove raditi?

Žene prolaze kroz razne promene od svoje prve menstruacije do menopauze, nekada čak i kasnije. S obzirom da telo prolazi kroz razne promene u  različitim životnim dobima žene, nekada se mogu suočiti i sa nekim komplikacijama. Iz istih razloga su neohodni redovni preventivni ginekološki pregledi i određeni testovi u različitim životnim dobima. Prevencija je najbolji put do očuvanja reproduktivnog zdravlja žene.

Pitaj ginekologa – Šta očekivati u menopauzi?

Žene prolaze kroz velike promene fizičke i hormalne prirode između 48 – 53 godine života, kada uglavnom nastaje menopauza. Danas pored brojnih istraživanja i saznanja na ovu temu koje možete pročitati, preporučuje se da o tome razgovarate i sa svojim ginekologom. Posetite Vašeg ginekologa sa prvim simptomoma koje primetite kako biste jasnije razumeli menopauzu i sve ono što možete da očekujete u ovom razdoblju. Saznajte kako se izboriti sa svim hormonskim promenama koje mogu uslediti i šta sve možete preduzeti kako biste što više ublažili tegobe i imali što kvalitetniiji život u ovom razdoblju.

Sada kada znate koja pitanja treba da postavite ginekologu možemo reći da ste pripremljeni za  ginekološki pregled. Većina ginekologa voli kada imate pitanja i kada ih posavite na početku zakazanog ginekološkog pregleda dok ginekolog uzima anamnezu. Ginekološke ordinacije sa naše stranice vode brigu o svim svojim pacijentima i odgovoriće na sva pitanja koja imate i budite  uvereni da ste u dobrim rukama stručnjaka u svom poslu.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.