Želim da pronađem u
u
Pretraga

Koje opasnosti nosi visokorizična trudnoća

Koje opasnosti nosi visokorizična trudnoća

Saznanje da očekujete dete je najlepša vest u životu roditelja i sigurno početak jednog novog života. Međutim, kod nekih trudnoća ovaj desetomesečni period može biti jako buran, naročito kod slučajeva visokorizične trudnoće. Visokorizična trudnoća se u većini slučajeva dešava kod trudnica sa već postojećim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, srčani problemi ili hipertenzija.

Pored toga što visokorizična trudnoća dovodi do potencijalnih komplikacija, takođe može ugroziti kako bebu kao i trudnicu. Iz istog razlog se visokorizičnoj trudnoći pridaje veća pažnja sa češćim pregledima sve do samog porođaja.

Uputićemo Vas koje su to opasosti kada je u pitanju visokorizična trudnoća.

Polne bolesti

Polno prenosive bolesti kao što su HIV i sida uzrokuju znatnu štetu imunom sistemu čime se ugrožava život trudnice i bebe, takođe se može i preneti na bebu. Iz pomenutih razloga kada su u pitanju ove polne bolesti neophodne su redovne kontrole lekara.

Ukoliko nemate svog ginekologa, na stranici Ginekološke Ordinacije možete pronaći skoro sve ginekološke ordinacije iz Srbije.

Godišnja starost trudnice

Trudnoća kod žena mlađih od 17. godina ili starijih od 35. godina takođe se smatra visokorizičnom trudnoćom. Kod trudnica ovih doba veća je verovatnoća za pobačajem kao i genetskih problema pri razvoju fetusa.

Dijabetes

Visok nivo šećera u krvi takođe znači i da će beba dobiti više glukoze, što se može ispoljiti još u prvim nedeljama trudnoće. Ako se ne pristupi lečenju, može doći do prevremenog porođaja, ozbiljnih problema u razvoju bebe pa čak i do pobačaja.

Srčani problemi

Srce trudnice prolazi kroz razne promene u toku trudnoće. Kako bi osiguralo dovoljno kiseonika bebi, srce pumpa 30 – 50 % više krvi u svakom minutu što znači da radi više i samim tim je ranjivije pogotovo kod osoba  sa već postojećim srčanim problemima.

Šta se preduzima kada je u pitanju visokorizična trudnoća

  • Redovan ginekološki pregled sa kolposkopijom i ultrazvukom kako bi se uklonili potencijalni rizici i osigurala sama trudnoća do samog porođaja.
  • Tražiti dodatne konsultacije sa perinatologom kako bi se dobila dodatna pažnja lekara i optimalna nega u toku trudnoće.
  • Preporučuje se dodatan unos folnih kiselina.
  • Mirovanje sa laganim šetnjama.
  • Promena životnih navika, takođe i izbegavanje droga, alkohola, cigareta kao i samog duvanskog dima.
Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.