Želim da pronađem u
u
Pretraga

Test na trudnoću – sve što treba da znate

Test na trudnoću – sve što treba da znate

Test na trudnoću je dospeo na tržište krajem 70-tih godina 20. veka čime je mnogim ženama olakšano da testiraju da li su u blagoslovenom stanju. Testovi na trudnoću imaju veliki procenat tačnosti a mnogi testovi novije izrade daju su neverovatno precizni u većini slučajeva. Međutim, tačnost samih testova na ranu trudnoću je umnogome određena pravilnim načinom korišćenja testova i samog čitanja testa. Pre nego što koriste test žene moraju dobro da znaju neke savete o korišćenju i samog čitanja testa koje preporučuju stručnjaci koji rade za najbolje ginekološke ordinacije u Beogradu.

Pročitajte tekst na temu “Prekid trudnoće : Odgovori na najčešće postavljana pitanja“.

Kada najranije možete saznati da li ste u drugom stanju?

Doktori tvrde da žene ne mogu znati tačan trenutak začeća ali da veoma brzo mogu primetiti promene koje mogu uslediti na njihovim telima. Menstrualni ciklus uobičajeno traje 3 – 5 dana, dok ovulacija nastaje od 10 – 14 dana od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Zato žene koje žele da ostanu u drugom stanju računajući dane ovulacije mogu utvrditi kada trebaju imati odnose kako bi zatrudnele.

test-na-trudnocu

Kada uraditi test na trudnoću?

Vremenski period koji morate da sačekate kako biste uradili test za rano utvrđivanje trudnoće u najvećoj meri zavisi od toga kakav test koristite.

Sa novijim testovima da bi se testirala da li je došlo do začeća žena mora da sačeka najmanje 6 – 8 dana za test na ranu trudnoću od potencijalnog začeća ili 4 – 6 dana pre početka sledećeg ciklusa. U odnosu na starije testove na trudnoću današnji mogu prepoznati i najmanje promene hormona human chorionic gonadotrophin – HCG, koji se razvija u trudnoći koji se često naziva i hormon za trudnoću.  Međutim ovi testovi koštaju malo više u odnosu na starije testove s obzirom na njihovu osetljivost  prepoznavanja HCG hormona. Ukoliko test prepozna HCG hormon pokazaće pozitivan rezultat.

Ukoliko koristite jedan od najjeftinijih testova moraćete da sačekate 4-14 dana od kašnjenja od prvog dana ciklusa. Ovakvi testovi nisu u mogućnosti da prepoznaju slabe tragove HCG hormona i veoma često pokazuju negativan rezultat ako na sačekate dovoljno vremena za testiranje.

Pouzdanost testa na trudnoću

Tačnost testa je usko povezan sa periodom ovulacije žena a ne sa samim seksualnim odnosima iz razloga što spermatozoidi mogu da prežive do ped dana u jajovodima.

Sa testovima za testiranje trudnoće novije proizvodnje tačnost testa može biti do 99 % kada ih koriste iskusne osobe. U kućnoj upotrebi tačnost rezultata je dosta manja zbog nepravilnog korišćenja testa i nepridržavanja uputstva, svega 75 %. U takvim slučajevima se javljaju lažno negativni i lažno pozitivni rezultati.

Iz istog razloga se pored samog kućnog testiranja preporučuje i ginekološki pregled kod izabranog ginekologa gde se vrši sam pregled sa  ginekološkim ultrazvukom i utvrđivanje trudnoće putem krvi krvi kako bi se sa sigurnošću potvrdila trudnoća. Kada Vam ginekolog potvrdi trudnoću uputiće Vas na naredne ginekološke preglede u trudnoći, kada treba da uradite 3D ili 4D ultrazvuk, zatim šta da očekujete u trudnoći, šta je preporučljivo da uvrstite u ishranu, šta da izbegavate i ostalo.

Cena testa za trudnoću na našem tržištu varira. Kreću se od 250 – 2.000 dinara i kao što je to obično slučaj pouzdanost testa dosta zavisi i od cene.

Lažno negativan rezultat

Naime, ako dobijete negativan rezultat to ne mora značiti da niste u drugom stanju. Negativan rezultat sa ranim testiranjem može značiti i da ste se testirali ranije i da trebate ponoviti test za par dana. Takođe, svaka trudnoća je različita pa ukoliko ste već imali trudnoću koju ste rano otkrili testom ne znači da će i sa ovom biti isti slučaj. Količina human chorionic gonadotrophin hormona se u svakoj trudnoći razlikuje, što otežava rano testiranje na trudnoću.

Negativan rezultat možete dobiti i u slučaju ako nešto nije u redu sa plodom. Verovatno znate da se 25% trudnoća završava do 12. nedelje. Ukoliko smatrate da ste u drugom stanju a test na trudnoću pokazuje negativan rezultat možda ste u opasnosti  od mogućeg pobačaja samim tim što test ne prepoznaje tragove HCG hormona.

Ukoliko nastavite da dobijate negativan rezultat uprkos nedostatku menstrualnog ciklusa i korišćenju testova na trudnoću uvek možete da zakažete pregled kod Vašeg ginekologa kako bi Vam izvršio test krvi i ustanovio da li ste zaista u drugom stanju. Za razliku od kućnih testova na trudnoću, test krvi je u  99 % tačan za otkrivanje rane trudnoće. Takođe, iz testa krvi se može videti i koliko ste odmakli u trudnoći merenjem HCG hormona.

Lažno pozitivan rezultat

rezultat-testa-na-trudnocuNe tako često se dešava da test pokaže pozitivan rezultat kada nema trudnoće. Uzroci mogu biti pogrešno korišćenje testa, istekao rok upotrebe testa, duže očitavanje nego što piše na samom uputstvu testa, korišćenjem lekova koji sadrže human chorionic gonadotrophin hormon za lečenje neplodnosti kao i neka medicinska stanja kod kojih se dešava da je HCG hormon povišen.

Sa druge strane, žene mogu primetiti promene koje se dešavaju i pre samog testa. Simptomi koji mogu biti pokazatelji rane trudnoće su bolne grudi, izražajnije vene na grudima tamno plave boje, umor, jutarnje mučnine i tamni krugovi oko očiju. Svi ovi simptomi mogu pomoći ženama da što pre otkriju da su u drugom stanju.

Saveti za testiranje

Najbitnija stavka kod testiranja na trudnoću je korišćenje testa u pravom trenutku u mesecu. Neke žene, pogotovo one koje željno iščekuju da ostanu u drugom stanju kao i one koje se boje pozitivnog rezultata prebrzo testiraju i dobiju rezultate koje u većini slučajeva nisu tačni.

Takođe, najbolji ginekolozi iz ginekološke ordinacije u Beogradu preporučuju da se test ujutru sa prvim mokrenjem kada urin sadrži najveću koncentraciju HCG hormona. Ukoliko se test radi u toku dana, urin može biti razblažen sokovima, kafom, vodom što može prikriti prisustvo HCG hormona.

Iako je test na trudnoću veoma lak za korišćenje, neke žene se jednostavno ne pridržavaju navedenih uputstava što može uticati na tačnost rezultata.

Veoma je da operete ruke pre korišćenja testa jer prisustvo nekih bakterija ili supstanci iz krema takođe mogu uticati na tačnost rezultata.

Još jedna stavka koja je jako bitna za tačnost rezultata je da ne sme doći do prskanja niti mokrenja testa više nego što treba.

I na kraju, ne žurite sa čitanjem testa. Sačekajte tačno onoliko minuta koliko piše na testu pre nego što donesete ishitren zaključak.

 

Ako dobijete pozitivan test za trudnoću morate zakazati ginekološki pregled  kod  svog izabranog ginekologa kao bi uradili sve neophodne preglede i provere. Ukoliko nemate izabranog ginekologa, pogledajte bogatu ponudu na stranci Ginekološke Ordinacije i pronađite najboljeg ginekologa koji će voditi Vašu trudnoću.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.