Želim da pronađem u
u
Pretraga

Prekid trudnoće : Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Prekid trudnoće : Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Prekid trudnoće je tema koja je u središtu mnogih diskusija i rasprava. Gledano s medicinske strane prekid trudnoće je osetljiva procedura koja se obavlja sa velikom predostrožnošću i neophodnom negom nakon prekida trudnoće. Mnoge žene iz nekih razloga, da li je u pitanju neželjena trudnoća, ili se  plod nepravilno razvija jednostavno moraju da se opovrgnu ovom postupku.

Nalazeći se u ovakvoj situaciji žene često postavljaju pitanja o mnogim aspektima abortusa kao što su : kako se obavlja abortus, koliko traje abortus, do kada  se radi abortus, kakve vrste abortusa postoje, da li postoje nuspojave nakon abortusa, kako da se osigura optimalna nega nakon abortusa itd. Kako bismo razjasnili neke nedoumice kada je abortus u pitanju napisali smo odgovore na najčešće postavljana pitanja.

Pročitajte tekst na temu test na trudnoću – sve što bi trebalo da znate i koje opasnosti nosi visokorizična trudnoća.

Vrste abortusa

U osnovi postoje dve vrste postupka, odnosno dve vrste abortusa: medicinski i hirurški.

Pod medicinskim abortusom podrazumeva se prekid trudnoće pilulama. U većini slučajeva ginekolozi preporučuju prekid trudnoće pilulama samo do deset nedelja od prvog dana poslednjeg ciklusa. Ako ste u ranoj fazi trudnoće, konsultujte  se sa ginekologom da li je prekid trudnoće pilulama najbolji izbor.

Hirurški abortus je s druge strane intervencija koja se radi pod opštom anestezijom. Obično se ovaj metod preporučuje do 10. nedelje od prvog dana od poslednjeg ciklusa i medicinski gledano prekid trudnoće se ne preporučuje nakon 10. nedelje.

Kada se radi abortus

Iako je svaki slučaj drugačiji, najčešći razlozi za abortus uključuju medicinske komplikacije majke ili ploda ili neželjenu trudnoću. U svakom slučaju neophodna je konsultacija sa ginekologom kako bi se što bolje razumele i razjasnile sve opcije. Savetovanje je takođe od velike važnosti i može dosta da pomogne u donošenju odluke.

Kada je u pitanju vremenski period za obavljanje abortusa, što je ranije abortus učinjen time je sigurniji i smanjene su šanse od komplikacija.

Pravne i medicinske komplikacije

Mnoge žene dobiju obilno krvarenje i bolne grčeve tokom prekida trudnoće pilulama. Takođe, neke žene imaju mučninu propraćenu povraćanjem, glavoboljom i groznicom. Ovo su uobičajene nuspojave ali je svakako preporučljivo konsultovati se sa ginekologom ukoliko tegobe javljaju duže vreme.

Kada je u pitanju legalnost abortusa u Srbiji, žena mora da bude starija od 16. godina i radi se isključivo na zahtev trudnice i dozvolu ginekologa do 10. nedelje trudnoće. U slučajevima kada je trudnoća starija od 10 nedelja, sastavlja se komisija koja odlučuje da li abortus sme ili ne sme da se izvrši.

Oporavak posle abortusa

Nakon izvršenja abortusa od velike važnosti su adekvatan odmor i pregled ginekologa. Dok se većina žena vraćaju u normalu posle par dana nakon procedure, preporučuje se osnovne mere predostrožnosti. Većina ginekologa predlaže izbegavanje fizičkih aktivnosti i bilo kakvih vežbi kao i seksualnih odnosa najmanje nedelju dana nakon prekida trudnoće. Doduše, kako bi dobile sve potrebne informacije najbolje je da konsultujete  sa ginekologom.

Stručnjaci koji rade u privatnim ginekološkim klinikama i ordinacijama širom Srbije koje možete naći na našoj stranici mogu da Vas posavetuju oko svih nedoumica koje imate, pogotovo kada je reč o ovakvoj delikatnoj temi i donošenju tako teške odluke.

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Share
Tweet
+1
Share
Pin