Želim da pronađem u
u
Pretraga

12 alarmantnih razloga zbog kojih morate da zakažete ginekološki pregled

12 alarmantnih razloga zbog kojih morate da zakažete ginekološki pregled

Za mnoge žene ginekološki pregled može biti zastrašujuć dok neke izbegavaju ginekološke ordinacije u potpunosti. Sve one koje imaju problema sa posetom ginekologu moraju razumeti da su ginekolozi veoma važni za održavanje njihovog zdravlja i da poseta ginekologu može da im u nekim slučajevima spasi život.

Postoje brojne savremeno opremljene privatne ginekološke ordinacije  kako u Beogradu tako i u ostalim gradovima Srbije gde možete naći najboljeg ginekologa za Vas  i sa kojim Vam poseta ginekologu više neće predstavljati problem. A iz kojih razloga bi sve morali da posetite ginekologa pročitajte u nastavku teksta.

1. Prevencija raka grlića materice

Dijagnostičkom skrining metodom Papanikolau testa mogu se pravovremeno otkriti abnormalne promene na grliću materice koje mogu uzrokovati rak grlića materice. Sa brojem od preko 1.500 pacijentkinja koje na godišnjem nivou obole od ovog oblika karcinoma, Srbija spada u sav neslavni vrh po broju obolelih i smrtnosti. Sam razlog zbog čega žene u našoj zemlji u ovolikom broju oboljevaju od ove opake bolesti je neredovan ginekološki pregled.

Rak grlića materice je izlečiv u prvim fazama razvoja jednostavnom operacijom. Kada se ne otkrije na vreme i ne pristupi blagovremeno sa odgovarajućim lečenjem, šanse za izlečenje su dosta smanjene. U početnim fazama kod raka grlića materice ne javljaju se skoro nikakvi simptomi. Stoga, ako žena nema razvijenu svest o značaju redovnog preventivnog ginekološkog pregleda, u slučaju nastanka bolesti ona se na žalost u većini slučajeva dijagnostikuje kasno.

zena-pregled-ginekoloske-ordinacijeOno što je možda ohrabrujuće je da rak grlića materice nastaje kroz faze, prekanceroze koje nastaju 6 – 10 godina i koje se lako mogu uočiti na ginekološkom pregledu sa kolposkopijom kada se uzimaju brisevi za Papanikolau test i proveru vaginalnog sekreta.

2. Prevencija raka dojke

Rak dojke je najčešći oblik karcinoma kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Ranim otkrivanjem postoji velika mogućnost za izlečenjem, čak 80 %. Kako bi se otkrio na vreme žene moraju redovno ići na ultrazvučni pregled, preporučuje se bar jednom godišnje isto tako i obavljati samopregled dojke kod kuće s vremena na vreme.

Najveći strah kod žena može izazvati bol u grudima što je u malom broju slučajeva simptom ove bolesti ali ga svakako ne treba zanemariti. Simptomi koji se takođe mogu pojaviti su kvržice na dojci, promene na koži, promena boje kože, otoci ispod pazuha, smežuranje kože, otoci, izraslina, promena bradavice, iscedak iz bradavice, bol u leđima, preosetljivost grudi, svrab i crvenilo. Ukoliko imate neki od ovih simptoma javite se što pre Vašem lekaru.

3. Sumnjate da ste u drugom stanju

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju i test na trudnoću je pokazao pozitivan rezultat treba da se što pre javite Vašem ginekologu kako biste što pre uradili ginekološki pregled i dobili tačne rezultate.

Kada Vam ginekolog potvrdi trudnoću uputiće Vas na naredne preglede koje treba da obavite, posavetovaće Vas o načinu ishrane, fizičkim aktivnostima, objasniće Vam kakve će promene uslediti i šta morate da izbegavate u toku trudnoće. Kako bi Vaša trudnoća prošla u najboljem redu neophodno je da sa prvim simptomima trudnoće posetite Vašeg ginekologa.

4. Kontracepcija

Kontracepcija Vam omogućava da sprečite neželjenu trudnoću. Ukoliko ste u nedoumici koje kontraceptivno sredstvo bi Vam najviše odgovaralo posavetujete se sa Vašim ginekologom kako bi Vas uputio u sva kontraceptivna sredstva koja postoje i pomogao pri izboru.

kontracepcija-kondom-ginekologUkoliko želite da koristite pilule to svakako ne možete raditi na svoju ruku Već po preporuci ginekologa nakon dobijenih rezultata analize krvi.

5. Poremećen menstrualni ciklus

Da li Vaši menstrualni ciklusi postaju neregularni, kasne, jako su bolni ili preobilni? Nazovite odmah ginekološku ordinaciju koju posećujete kako bi zakazali  ginekološki pregled i posavetovali se sa ginekologom.

Ako ignorišete problem ovakve prirode kasnije mogu nastati još veći problemi sa reproduktivnim organima i možete imati problema da ostanete u drugom stanju.

6. Upala jajnika

Upalu jajnika mogu da izazovu bakterijske infekcije i mikroorganizmi  koji se prenose polnim putem. Simptomi koji se najčešće javljaju kod upale jajnika su: bol u stomaku, pojačan sekret, bolni odnosi, povišena telesna temperatura, mučnina i povraćanje i dr. Ukoliko imate neke od prethodno navedenih simptoma javite se Vašem ginekologu kako bi Vam odredio lečenje koje se u većini slučajeva zasniva na antibioticima i analgeticima po potrebi.

Veoma česte upale jajnika mogu da dovedu do začepljenja jajovoda pa samim tim i do problema sa začećem zbog čega je veoma bitno blagovremeno pristupiti lečenju kako se ona ne bi proširila i izazvala komplikacije.

7. Bol  abdomenu

zena-bolovi-stomak-doktorBol u abdomenu kod žena zahteva ginekološki pregled iako problem možda nije ginekološke prirode. Bol može biti izazvan upalom slepog creva, sindromom nervoznih creva, preplitanjem creva, upalom debelog creva ali i vanmateričnom trudnoćom, raznim cistama, upalom jajnika i  jajovoda i dr.

Ukoliko imate bol u abdomenu više od par dana javite se što pre Vašem ginekologu kako bi Vam što pre izvršio dijagnostiku ili napisao uput za dalje potrebne analize.

8. Promena u sekretu

Vaginalni sekret je kod svake žene različit i varira u zavisnosti od perioda menstrualnog ciklusa. Do promena vaginalnog sekreta može doći u ovulaciji, kada jedete jaku i začinjenu hranu ili kada ste uzbuđeni ali tada nema mesta za paniku.

Međutim, ako je sekret dosta povećan sa pojačanim mirisom i bojom sa praćenim crvenilom, svrabom ili peckanjem velika je verovatnoća da postoji virusna ili gljivična infekcija, ili neki drugi ginekološki problem. Naime, ako primetite ovakve promene u vaginalnom sekretu neophodno je da zakažete ginekološki pregled.

9. Poremećaj hormona

Simptomi koji mogu biti pokazatelji nekih oblika poremećenog funkcionisanja hormona su sledeći:

 • Promene na koži

Misli se na promene na koži kao što su velike akne na donjem delu lica koje se javljaju usled povišenog nivoa testosterona.

 • Maljavost

Pojava crnih dlaka koje rastu brže nego uobičajeno i javljaju se na nogama, rukama, grudima, leđima.

 • Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije ili sam izostanak menstruacije mogu biti pokazatelj da imate policistične jajnike, probleme sa štitnom žlezdom ili nizak nivo estrogena. Ovakvi problemi se najčešće leče pomoću kontraceptivnih pilula sa korigovanom ishranom ali je neophodno da Vam ginekolog odredi terapiju.

 • Osećaj umora

Stalni osećaj umora propraćen naglim dobijanjem kilograma i promenama u raspoloženju takođe mogu biti simptomi hormonskog disbalansa, tačnije umanjenog rada štitne žlezde.

10. Insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija je sve češća pojava kako kod mladih tako i kod starijih ljudi. Svi je mogu dobiti zbog prevelikog sadržaja rafinisanih ugljenih hidrata koji se nalaze u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno. Što više konzumiramo ovakvu hranu time nam je više potreban insulin da je razloži. Što više imamo insulina u krvi time ga sve manje ćelije registruju čime i tako nastaje ovaj problem.

Olakšavajuća okolnost je što se nivo glukoze i insulina može dovesti u normalu dijetom, vežbanjem i zdravijim načina života. Neozbiljno pristupanje ovakvom problemu može dosta pogoršati zdravstveno stanje žene, može dovesti do poremećaja rada nadbubrežne žlezde i nemogućnosti začeća, zbog čega su jako bitni češći ginekološki pregledi.

11. Naglo gojenje ili mršavljenje

Koliko god da se trudite da skinete koji kilogram, Vi nasuprot primećujete kako ste dodali još na težini. Razlog tome može da bude medicinske prirode kao što je smanjena funkcija tiroidne žlezde, sindrom policističnih jajnika ili nešto drugo zbog čega je potrebno da zakažete ginekološki pregled i pronađete uzrok naglom gojenju ili mršavljenju kako biste dobili adekvatnu terapiju.

12. Ukoliko sumnjate na polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su veoma rasprostranjene i mogu biti jako opasne ukoliko se blagovremeno ne pristupi njihovom lečenju. Prenose se seksualnim odnosima i neke od najzastupljenijih polno prenosivih su hlamidija, kondilomi, gonoreja, humani polipoma virus, ureaplazma, mikroplazma, sifilis, HIV, hepatitis B, hepatitis C itd.

Najčešći simptomi polno prenosivih bolesti su:

 • Bol u stomaku
 • Pojačan sekret
 • Promena boje sekreta i pojačan miris
 • Svrab u predelu genitalija
 • Bol tokom seksualnih odnosa
 • Krvarenje tokom seksualnih odnosa
 • Bol pri mokrenju
 • Peckanje prilikom mokrenja
 • Učestalije mokrenje
 • Rane na genitalijama
 • Bradavice ili promene na koži na genitalijama i dr.

Većina polno prenosivih bolesti se leči ali je jako bitno da se što pre javite ginekologu ukoliko imate neki od navedenih simptoma kako bi što pre dobili potrebnu terapiju.

Kada se poslednji put obavili kompletan ginekološki pregled? Ne dovodite Vaše zdravlje u pitanje. Poseta ginekologu bar jednom godišnje je odličan način da preuzmete odgovornost za Vaše zdravlje. Pronađite ginekološku ordinaciju iz Vašeg grada i zakažite kompletan ginekološki pregled još danas.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.