Želim da pronađem u
u
Pretraga

Zdravom hranom u borbi protiv ginekoloških problema : Namirnice koje ubijaju ćelije raka

Zdravom hranom u borbi protiv ginekoloških problema : Namirnice koje ubijaju ćelije raka

Zdrava hrana je polazna tačka u očuvanju zdravlja. Opšte je poznato da uravnotežena ishrana u kombinaciji sa redovnim fizičkim aktivnostima pomaže u očuvanju zdravlja kao i održavanju forme i zdrave telesne težine. Ono što većina žena možda ne zna je da zdrava ishrana pomaže i u očuvanju zdravlja reproduktivnih organa. Česta konzumacija povrća, voća i minerala može dosta doprineti u očuvanju reproduktivnog sistema žena što ne znači da ne trebate ići na redovan ginekološki pregled.

Odvojili smo za Vas namirnice ubijaju ćelije raka i koje Vam najviše mogu pomoći u očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Što češći unos crvenog povrća i voća

Crveno voće i povrće sadrže fitokemikalije, jedinjenja koja se stvaraju u biljkama i koja efikasno sprečavaju pojavu i rast kancerogenih ćelija, a ujedno i ojačavaju imuni sistem. Crveno povrće i voće je jak antioksidans i u njemu ima dosta vitamina C, vitamina A, vitamina E i selena. Na primer, sok od borovnice može da ublaži simptome infekcije mokraćnih puteva, tačnije ctistitisa.

Paprika sadrži daleko više vitamina C od pomorandže, a pored toga bogata je i vitaminom B6, kao i folnim kiselinama. Rotkvica sadrži lipoken koji može sprečiti pojavu i rast raka dojke, prostate i materice. Pored navedenih zdravih namirnica u svoju ishranu uvrstite i crvene jabuke, crveni luk, cveklu, nar, maline, grožđe i ostalo crveno voće i povrće kako biste iskoristili sve prednosti ovih prebogatih, čudesnih namirnica.

Što češći unos žutog i narandžastog povrća i voća

Pored toga što ćete imati blistav ten redovnim unosom žutog i narandžastog voća i povrća, šansa da dobijete rak je znatno umanjena. Žuto i narandžasto voće povrće sadrži karotenoid koji je prirodni biljni pigment, vitamin C, vitamin A i folate koji su jako bitni za pravilan razvoj ploda kod trudnica. Od žutog i narandžastog voća i povrća izdvojili bi bundevu, dinju, šargarepu, pomorandže, nektarine, limun, kruške, breskve, kukuruz, žute jabuke, žute paprike, urme, ananas i đumbir.

Jedite cela zrna žitarica

Povećan nivo estrogena povećava rizik od nastanka raka dojke koji se izaziva brzim rastom ćelija u mlečnim žlezdama. Konzumacija celih zrna žitarica smanjuje nivo estrogena u krvi čime smanjuje rizik od ove opake bolesti. Cela zrna su takođe veoma bogat izvor joda, minerala, vlakana i zdravih masti. Jod na primer stimuliše hormone koje luči hipofiza i podstiče rano sazrevanje i pucanje folikula. Zato uvrstite u Vašu ishranu žiterice kao što su kukuruz, pšenica, proso, ječam, pirinač i raža i izbegavajte belo brašno jer u njemu ima samo skroba.

Što češći unosite namirnice bogatih folnom kiselinom

Namirnice bogate folnom kiselinom kao što su spanać, riba, jetra, jaja, brokoli i praziluk mogu dosta smanjiti rizike od raka grlića materice. Takođe, žene koje konzumiraju namirnice bogatih folnom kiselinom imaju mnogo veće šanse da ostanu u drugom stanju.

Magični avokado

Avokado je danas postao veoma popularan zbog svoje nutritivne vrednosti i bogatstva minerala i vitamina. Avokado sadrži kalijum, vitamin C, magnezijum, vitamin E, vitamin K, gvožđe, vitamin A, fosfor, cink, vitamin B1, B2, B3, B5, B6, zdrave masti, vlakna, proteine i nezasićene masne kiseline koje sprečavaju pojavu kancerogenih ćelija.

Banane

Banane sadrže veoma visok sadržaj vitamina B6 koji dosta utiče na nerve, smiruje ih a takođe konzumacijom istih u toku menstruacije možete ublažiti bolne grčeve. Banane su bogate i kalijumom, vlaknima i gvožđem i daće Vam dosta energije koja Vam je potrebna u toku radnog dana.

Konzumirajte proizvode od soje

Proizvodi od soje regulišu rad endokrine žlezde. Takođe imaju i veliki uticaj na metabolizam, a regulišu i nivo estrogena u organizmu. Soja se ubraja u najstarije kultivisane biljke i prebogata je proteinima. Kada kupujete proizvode od soje birajte one koje su organskog porekla i u njihovim prvobitnim oblicima a to su: sojino mleko, tufu, miso, tempeh, tamari itd. Proizvodi soje će Vam dosta pomoći u očuvanju Vašeg reproduktivnog zdravlja.

Unosite dovoljno gvožđa

Anemija pogađa dosta osoba ženskog pola i može da uzrokuje dosta zdravstvenih problema ginekološke prirode, pogotovo kada su jajnici u pitanju. Kako biste unosili dovoljno gvožđa neka se na Vašem meniju često nalazi crveno meso, pasulj, zeleno lisnato povrće i plodovi mora. Pored toga, kako bi ste dobro apsorbovali gvožđe koje ste uneli izbegavajte velike količine kafe i jake čajeve.

Unosite dovoljno kalcijuma

Namirnice bogate kalcijumom, kao što su mleko i jogurt pomažu u prevenciji od bolesti jajnika i sprečavaju pojavu i rast kancerogenih ćelija.

Iako česta konzumacija ovih bogatih prirodnih namirnica često daje impresivne rezultate po zdravlje, ukoliko imate neki ginekološki problem najbolje je da zakažete ginekološki pregled i konsultujete se sa Vašim ginekologom.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: Kako negovati kožu lica : 26 prirodnih načina - Kozmetički Saloni Srbija

Komentarisanje je isključeno.