Želim da pronađem u
u
Pretraga

Povratak na posao i dojenje: 4 korisnih i praktičnih saveta

Povratak na posao i dojenje: 4 korisnih i praktičnih saveta

Jedna od najvećih prepreka sa kojima se majke suočavaju je sigurno povratak na posao i dojenje bebe.

Majke širom sveta se bore sa ovim problemom. Kako bi zadržale mleko majke moraju na svakih par sati ispumpavati mleko ili dojiti bebu. Žene koje rade u fabrici, maloprodaji ili na sat mogu imati problema prilikom traženja pauze kako bi ispumpale mleko.

Ali ne smete zaboraviti, to što ste se vratile na posao ne znači da treba prekinuti sa dojenjem bebe. Ako ste se nedavno vratile na posao nakon porođaja i želite da nastavite da dojite, daćemo vam par praktičnih saveta.

Pročitajte tekst na temu “Prestanak dojenja – Koliko dugo treba dojiti bebu

Zakon je na vašoj strani

Mnoge žene ne znaju da Zakon o radu u Srbiji članom 93a ženama koje se vrate na radno mesto pre određenog roka od godinu dana nakon porođaja imaju pravo na jednu ili više pauza u toku radnog vremena u zbirnom trajanju od 90 minuta kako bi mogle da doje svoje dete. Alternativno, dojilje imaju pravo na skraćeno radno vreme u istom trajanju. Pored toga, ovo vreme se po zakonu ne odbija od dnevnice. Ove pauze možete iskoristiti kako biste ispumpale mleko u nekom privatnom prostoru, kao što je kupatilo ili druga, odvojena soba.

Planirajte unapred

Ako mislite da ćete morati da ispumpavate mleko na poslu, pričajte o tome sa Vašim nadređenim što pre. Napravite plan pre nego što odete na porodiljsko, tako da će biti lakše da se uhodate kada se budete vratili na posao. Ali ukoliko ste se već vratili, nemojte odlagati ovaj razgovor sa menadžerom.

Razmišljajte kreativno

Na nekim radnim mestima je malo teže naći vremena i prostora za pumpanje mleka. U tom slučaju morate razmišljati kreativnije. Napravite improvizovanu stanicu od zavese ukoliko vam prostor i nadređeni to dozvoljavaju ili nađite neki obližnji kafić gde možete na miru ispumpati mleko. Potražite savete od stručnjaka kao što organizacije poput Udruženja Roditelj ili na internet forumima. Neko je sigurno imao slično iskustvo će rado podeliti.

Vežbajte pre povratka na posao

Još jedan koristan savet je da vežbate pumpanje pre nego što se vratite na posao. Kada se budete vratili, verovatno ćete morati da ispumpavate mleko bar tri puta tokom osmočasovnog radnog vremena. Postarajte se da mleko adekvatno čuvate u staklenim ili posebnim plastičnim flašicama, koje ćete odlagati u frižideru ili ručnom frizideru uz dosta leda i uzmite u obzir koliko majčino mleko može da stoji u frizideru.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: Saveti za dojenje bebe - GinekološkeOrdinacije.com

Komentarisanje je isključeno.