Želim da pronađem u
u
Pretraga

Stvari koje niko neće želeti da Vam kaže o dojenju

Stvari koje niko neće želeti da Vam kaže o dojenju

Početak dojenja nije baš tako jednostavno i lako i prirodno kako zvuči što može dovesti do brojnih emotivnih izliva i stresa, naročito ako je ženi to prvorođenče i ima veliki pritisak okoline. Dojenje bebe se ne sastoji se samo od stavljanja bradavice bebi u usta i može da izazove niz čudesnih emocionalnih i bioloških promena koje mogu da ostave roditelje u čudu.

Dojenje deteta možda nije tema o kojima žene rado pričaju iako je to veoma bitan deo života. S obzirom da nekima predstavlja društveno neprihvatljivu temu, te čak i povratak na posao i dojenje izaziva dosta problema trudnicama, postoji mnogo stvari kojih možda niste ni svesni a treba da ih znate kako biste se pripremili na dojenje bebe.

Kako biste se naoružali znanjem, pročitajte tekst u nastavku i saznajte stvari koje Vam niko neće reći vezane za početak dojenja jer predstavljaju tabu.

Napisali smo za Vas par saveta za dojenje bebe i uobičajenih iskustva koja su karakteristična za početak dojenja sa kojima se dojilje često susreću i o kojima su nam pričale nove savremene majke i najbolji zdravstveni stručnjaci a da za njih možda niste ni čuli.

Pročitajte i tekst na temu “Prestanak dojenja – Koliko dugo treba dojiti bebu“.

Dojenje sagoreva kalorije

Eksperti procenjuju da je potrebno oko 500 kalorija da bi se proizvela 710 – 830 ml mleka, što je prosek koji majka proizvede svakog dana. To je kalorijski ekvivalent jednog zdravog obroka ili jednog većeg punjenog peciva ukoliko ne pazite previše na izbor hrane. Dakle, tipičan raspon za dodatno sagorevanje kalorije je između 200 i 500 kcal.

Samo dojenje obično nije dovoljno za uklanjanje suvišnih kilograma nakon trudnoće ali može dosta da pomogne. Zajedno sa vežbanjem i posebnim režimom ishrane lako ćete doći do svoje idealne težine.

Postoji velika mogućnost od povrede bradavica

Dojenje deteta može izgledati lako ali može biti i poprilično bolno prvih nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci. Dolaženje do toga da beba prihvati grudi i da podoj prođe u sasvim normalnom redu može potrajati a same bradavice u početku nakon 8 – 12 podoja u toku dana mogu biti jako bolne a može doći čak i do povrede.

Neugodnost koja može da se javi može da varira od neznatne osetljivosti bradavica do pukotina i krvarenja kože. Morate priznati, kombinacija tog bola sa iscrpenošću od redovnog dojenja predstavlja veliki i naporan posao za mlade mame.

Većina žena smatra da su njihove bradavice oštrije za neki period do 14 dana, ali je jako bitno napomenuti da ukoliko se bol nastavi pogotovo između dojenja treba da se što pre jave lekaru.

Dojenje može seksualno uzbuditi oba partnera

Iako grudi nakon porođaja stiču hraniteljsku ulogu za novorođenče, stvari se uglavnom ne menjaju za partnera, već naprotiv. Uglavnom se dešava da partner dobija još veću seksualnu želju i naklonost od prizora bujnih grudi mlade majke.

I majke mogu biti uključene. Seksualno uzbuđenje tokom dojenja je veoma često, zbunjujuće i neželjeno.  Mnoge žene uživaju u seksualnoj stimulaciji dojke i pre nego što postanu majke i erogene zone mogu da se pojačaju kada počnu da doje.

Veoma je važno napomenuti da sve ovo što žena može da oseća je izdvojeno od onoga što oseća prema bebi. Opet, to se dešava veoma često uprkos tome što je tabu tema iz očiglednih razloga.

Dojenje može izazvati razdor između partnera

Hranjenje bebe može da stvori razdor između roditelja jer majka ima neposrednu vezu sa bebom koju nema i otac. Veoma često se dešava da muškarac pokušava da doprinese i podjednako učestvuje u brizi bebe ili ima jako malu ulogu tokom hranjenja.  Dakle, otac mora da se pozabavi svim ostalim stvarima kako bi se povezao sa bebom.

Dojenje može izazvati grčeve materice

Dojenje bebe izaziva lučenje hormona oksitocina i prolaktina čime se stvaraju kontrakcije u materici. Ovi grčevi se dešavaju kako bi se materica vratila u pred porođajno ili normalno stanje.

Veće grudi ne znači i jednako više mleka

Mlečne žlezde su veoma bitne u proizvodnji mleka ali ne i veličina grudi koje se uglavnom sastoje od masnog tkiva. Žene sa veličinom grudnjaka A proizvešće istu količinu mleka kao i one koje nose H. Žene sa manjim grudima imaju samo manje masnog tkiva i ništa više.

Plač bebe može izazvati curenje mleka

Otpuštanje majčinog mleka ili refleks ispuštanja mleka se dešava nakon što beba sisa otprilike dva minuta. Dojenje izaziva ispuštanje hormona oksitocina koji stimuliše proizvodnju mleka. Neke majke opisuju pomenuti refleks kao topao i golicajući osećaj.

Međutim, drugi stimulansi mogu izazvati proizvodnju oksitocina u organizmu, ne samo dojenje. Tako na primer ovaj refleks može biti prouzrokovan gledanjem slike vaše bebe ili slušanjem zvučnog zapisa, kao i razmišljanjem o bebi. Ponekad čak i plač bilo koje bebe može izazvati ovaj refleks.

Dojenje može učiniti da se majke osećaju opuštenijim

Mnoge majke prijavljuju opušteno stanje tokom dojenja, koje im pomaže da se zbliže sa novorođenčetom, dok druge čak kažu da doživljavaju euforiju. Sve se to dešava zato što se dojenjem oslobađaju hormoni oksitocin i prolaktin koji čine da se majke osećaju blago pijanim.

Postoje neke tvrdnje da samo dojenje propraćeno ovakvim osećajima i sagorevanjem kalorija izaziva zavisnost kod žena. Ne postoji dovoljno istraživanja koji bi potvrdila ovu teoriju ali su nas dosta mladih majki uveravale da osećaji koje prati dojenje izaziva zavisnost kao i gubitak kilograma. Tako da se postavlja pitanje kome je teže kada dođe trenutak kada majka treba da prestane da doji svoje dete, detetu ili njoj samoj?

Dojenje sa silikonima i pirsingom

Mnoge žene sa silikonima doje svoje bebe uspešno. Silikoni se uglavnom ugrađuju na mestima ispod dojke koja imaju najmanju ulogu u dojenju i ne ometaju proces. Problem koji može da nastane kad je u pitanju dojenje sa silikonima dešava se ukoliko je smanjena senzitivnost bradavice ili ako su blokirani mlečni kanali.

Što se tiče pirsinga, žene ne smeju da doje sa nakitim na bradavicama dok rupa koju ostavlja pirsing ne ometa dojenje. Majčino mleko izlazi iz više rupica istovremeno tako da dodatna rupa ne izaziva nikakve probleme pri dojenju.

Informisanje je najbolji način da izbegnete iznenađenja za sve što nam se dešava u životu pa i za dojenje. Ukoliko se prepoznajete u nekoj od prethodno navedenoj situacija ne znači da se loše snalazite kao novopečeni roditelj već da ste samo čovek koji deli iste probleme sa drugim roditeljima.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.