Želim da pronađem u
u
Pretraga

Prestanak dojenja – Koliko dugo treba dojiti bebu

Prestanak dojenja – Koliko dugo treba dojiti bebu

Pitanje koje svaka novopečena majka postavlja je upravo „dojenje do kada?“ Majke obično upravo ovu frazu potraže na sajtu Google i dobiju hiljade različitih saveta za dojenje bebe od drugih majki, od kojih svaka ima neki ubedljivi argument. Koji je to uzrast za prestanak dojenja svog mališana?

Iako je puko istraživanje brojki pokazalo prosečno doba kada majke prestaju da doje, ne postoji određeno vreme za to niti pravi odgovor na ovo pitanje.

Prestanak dojenja bebe je nešto što se dešava kada majka i beba budu spremi da se to desi. Kada znate koji su ti znaci, prosti ćete znati da je beba spremna na taj korak.

Mnoge majke su dojile svoju decu manje od jedne godine. Druge su dojile i po par godina, zaista je sve na kraju na Vama. Nema greške ukoliko se nastavi sa dojenjem nakon napunjene prve godine deteta. Opet sve zavisi od Vas i od Vašeg deteta. Kako bismo bolje obrazložili koji je to period odokativno, predočićemo koji su to znaci kada bi majke trebale da prestanu da doje svoje dete.

Pročitajte i tekst na temu “Povratak na posao i dojenje: 4 korisnih i praktičnih saveta“.

Vaše dete je napunilo godinu dana

Iako možete svom detetu da uvedete novu hranu sa šest navršenih meseci, to će biti samo ukusi. Da bi beba bila u sposobnosti da u potpunosti primi hranljive materije iz hrane i da je proguta, potrebno je da bude bar stara bar devet meseci.

Čak iako ne prestanete da dojite nakon šest meseci, Vaša beba možda i sama prestane da sisa nakon što napuni godinu dana. Sigurno je, međutim, da će dobiti najbolju hranu iz mleka tokom prve godine dojenja.

Vaša beba sisa sve manje

Ako primetite da je beba smanjila dužinu dojenja i da želi da sisa sve ređe, to je prilično očigledan znak za odvikavanje od dojenja bebe. Često se dešava da kada bebe počnu da piju iz specijalnih čaša za bebe i kada nauče da gutaju čvrstu hranu, mogu da počnu da odbijaju grudi.

Vi to želite

Nema ničeg lošeg niti sramnog u tome ukoliko Vi sami želite da prestanete sa dojenjem i pre nego što to Vaše dete želi. Iako je preporučljivo dojenje bebe bar do godinu dana starosti, beba će osetiti prednosti dojenja nakon samo par nedelja. Mnoge majke nastavljaju da doje dugo nakon što osete potrebu da žele da prestanu, samo zato što osećaju da tako treba zbog dobrobiti deteta, ali ih to može učiniti ogorčenim. Ako više ne uživate u dojenju svoje bebe, možda bi trebalo da prestanete sa dojenjem.

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.