Želim da pronađem u
u
Pretraga

Koliko često treba dojiti bebu – Odgovor za mnoge zabrinute mame

Koliko često treba dojiti bebu – Odgovor za mnoge zabrinute mame

Koliko često treba dojiti bebu? Dobijamo mnogo ovakvih pitanja. Mnogim majkama je rečeno da treba dojiti bebu osam do dvanaest puta na dan. Često se dešava da one počnu da brinu ukoliko beba traži češće dojenje nego na 2 – 3 sata. Ovu brigu prati dosta nedoumica oko dojenja bebe počev od toga da neće imati dovoljno mleka, da će njihovo mleko biti lošeg kvaliteta, da beba na taj način razvija lošu naviku hranjenja i da beba koristi njene grudi umesto cucle.

Takođe postoji strah da će beba nastaviti da traži svoj obrok na svaki sat tokom godine ili perioda koji su planirale da doje i da tokom tog perioda neće moći ništa da urade pa čak i da izađu iz kuće na kratko.

Srećom, često majkama možemo da saopštimo dobre vesti. Uglavnom ništa od ovoga nije tačno. S vremena na vreme beba će sisati često jer joj je to potrebno, ali postoje jasni znaci koji mogu da ukažu na to da li beba dobija dovoljno mleka ili ne.

Za većinu beba i majki, ovo je normalno. Osam do dvanaest puta označava minimum, ne maksimum. Takođe, mnoge bebe u početku jedu po malo zbog čega moraju da jedu često, što se pojačava s vremenom. Vaša beba možda ne sisa prečesto, ali mnoge to čine. Zašto? To je deo biologije dojenja. Bebe se rađaju sa malim stomakom i moraju često da sisaju zato što mogu da unesu male količine mleka pri svakom hranjenju.

Kada često jedu, na taj način efikasno stimulišu dojke za izradu mleka. Kako bi se proizvodilo što više mleka, bolje je da se praktikuju dojenje po šesnaest puta na dan u trajanju od po deset minuta nego osam puta po dvadeset minuta.

Bebe imaju sposobnost da određuju nivo masnoće u mleku zavisno od toga koliko često dojite.

Što češće dojite, mleko će biti masnije. To je posebno bitno za bebu jer u tom periodu jer im se tada razvija mozak brže nego u bilo kom uzrastu,  a hranljive materije koje su potrebne za normalan razvoj detetovog mozga nalaze se upravo u masnoći majčinog mleka. Ako Vaša beba voli često da jede, možda već sada želi da bude nadprosečno inteligentna 🙂

Naravno, dojenje bebe ne predstavlja samo hranjenje. Deca vole bliskost, kontakt sa kožom majke, udobnost i sposobnost da čuju poznati majčini glas i otkucaj njenog srčanog ritma. Toplo i majčino mleko je takoreći samo još jedan plus.

Dojenjem dobijaju sve te stvari odjednom, tako da je to najkompletniji oblik komfora koji možete pružiti svojoj bebi. Nije ni čudo zašto bebe traže hranjenje svaki put kada se osećaju umorno ili kada im je potrebna neka sigurnost.

Dakle, u većini slučajeva često dojenje samo znači da Vaša beba koja je zdrava i koja se normalno razvija radi ono što joj je potrebno u proizvodnji mleka koje joj je potrebno za razvoj mozga, podstiče rast i razvoj i pritom se oseća srećnom i zadovoljnom.

Ovo takođe neće trajati doveka. Kada se Vaša proizvodnja mleka dovede u balans a stomak vaše bebe poraste, nećete morati da je dojite tako često. Ipak biće dana kada ćete bebu dojiti češće na par dana, na primer kako bi beba dobila potrebna antitela da se izbori sa infekcijom ili da nadoknadi ako se nije dobro hranila prethodnih dana.

I za kraj, pustite bebu da jede koliko ona misli da joj je dovoljno. Majčino mleko se menja tokom čitavog perioda dojenja a beba sama zna šta i koliko joj treba. Ne gledajte na sat već uživate u onome što ste stvorili.

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.