Želim da pronađem u
u
Pretraga

Depresija posle dojenja – Kako se izboriti

Depresija posle dojenja – Kako se izboriti

Iako će se vaša beba radovati prelasku na kaše i sokiće, vreme koje ste proveli zajedno tokom dojenja je posebno. To je period kada ste bili bliski sa bebom koja je rasla unutar vašeg tela devet meseci, nešto što samo vi imate zajedničko. Bez toga mnoge majke se osećaju depresivno zato što vreme provedeno sa bebom nije tako blisko i intimno. Stoga se mnoge majke pitaju kako se izboriti sa depresijom posle dojenja.

Depresija posle dojenja se leči poput bilo kog vida depresije. Međutim, jedna velika razlika je to što želite da održite vezu sa detetom jakom dojenjem i verujete da to nije nužno loše. Neki od načina da savladate depresiju posle dojenja su:

  • Učinite nešto lepo za sebe
  • Grljenje sa detetom
  • Šašave igre sa detetom
  • Vežbanje, uključujući i bebu može biti pravi sjajan način da se povežete sa detetom
  • Radite nešto van kuće što Vas ispunjava
  • Razgovarajte sa nekim o svom problemu

Mnoge majke odlažu odvikavanje od dojenja bebe jer imaju strah da će izgubiti povezanost sa bebom i da će izgubiti to vreme sa njom, ili da beba neće iskoristiti sve prednosti dojenja. Naime, nema ničeg lošeg ni kada je prestanak dojenja bebe nešto ranije. Neke majke uopšte ne žele da razmišljaju o tome, neke jednostavno izvrše prekid dojenja par nedelja nakon rođenja deteta jer imaju začepljenje mlečnih kanala dok neke prosto to rade jer moraju da se vrate na posao.

Kada je u pitanju povratak na posao i dojenje, imamo sjajte savete za Vas ukoliko želite da nastavite sa dojenjem i nakon što se vratite svojim poslovnim obavezama.

U osnovi, jedini nedostatak za Vašu bebu što se tiče odvikavanja od dojenja je što mora preći na veštačko mleko. Nakon majčinog mleka, bebe mogu biti malo nervozne a i moraju se navići na gumenu cuclu. Postoje dosta razloga i prednosti prirodnog dojenja zbog čega se preporučuje dojenje do godinu dana. Ove prednosti se odnose na umanjivanje šansi od zdravstvenih problema kako kod deteta tako i kod majke. Ali ako to nije za Vas, nema ničeg lošeg u tome da prestanete sa dojenjem i nešto ranije.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.