Želim da pronađem u
u
Pretraga

Saveti za dojenje bebe

Saveti za dojenje bebe

Tokom trudnoće mnoge buduće majke dosta razmišljaju o dojenju i da li da uvrste veštačko mleko u svakodnevnu ishranu bebe. Sigurno smo da želite najbolje za svoju bebu a to ćete i učiniti ukoliko se postarate da unosi sve potrebne hranljive sastojke za pravilan rast i razvoj. Dojenje je prirodno i divno iskustvo ali na početku može biti jako teško za neke majke bez obzira da li im je ovo prvo ili treće dete. Svaka trudnoća pa tako i dojenje bebe se razlikuje kod svake majke. Navešćemo najčešće probleme sa kojima se mogu susresti majke u prvom mesecu bebe.

Pročitajte i par praktičnih i korisnih saveta o povratku na posao i dojenju,i kada je u pitanju prestanak dojenja – koliko dugo treba dojiti bebu,

 

Dojenje bebe odmah nakon porođaja

Počnite sa dojenjem što pre nakon porođaja. Ovo je veoma bitan prvi korak u započinjanju rutine dojenja i sjajan način da upoznate bebu. Prvih par dana verovatno ćete se osećati iscrpljeno od porođaja ali tu su sestre koje će Vas obilaziti na svaki sat i koje će Vam rado pomoći u prvom dojenju. Ne ustručavajte se ni da zatražite pomoć. Osoblje sestara, babica i doktora koji rade u ginekološkim klinikama je veoma sposobno i imaju daleko više iskustva i mogu dosta da Vam pomognu da naučite kako se doji beba, dobre položaje za dojenje bebe i negu bebe.

Majčino mleko koje se stvara u trudnoći danima pre porođaja i nekoliko dana nakon porođaja naziva se kolostrum i veoma je bogato šećerima i imunim molekulima koji su veoma zdravi za bebu. Takođe su neophodni za bebin sistem organa za varenje u prvim danima života. Bebi je potrebna mala količina ovog mleka koje će joj pružiti hranjive sastojke koji su joj potrebni zato se potrudite da pružite bebi majčino mleko što pre.

Dojenje bebe u prvoj nedelji

Pokušajte da Vam dojenje bebe postane rutina. Lako je ovo reći nakon napornog porođaja. Ponekada je potrebno i više nedelja kako bi ovaj čin postao rutina. Daćemo Vam par saveta koji Vam mogu pomoći da razvijete rutinu u dojenju.

  • Ne libite se da prihvatite pomoć porodice i prijatelja, to Vas neće činiti lošim roditeljom. Pored toga što imate novu ulogu u svom životu morate se i oporaviti od porođaja kako ne bi došlo do nekih komplikacija i kako biste se što pre vratili u formu. Takođe imaćete i više vremena da se povežete sa svojom bebom.
  • Stvorite opuštajuće i mirno okruženje gde ćete dojiti bebu.
  • Hranite bebu kada ona to želi, obavljajte dojenje na zahtev bebe. Po nekom pravilu, u prvoj nedelji bi trebale dojiti na svakih dva sata. Ako niste sigurni da li je ogladnela, možete svakako pokušati sa dojenjem.
  • Bolne bradavice su uobičajena pojava u prvom periodu. Ukoliko trpite veliki bol, konsultujte se sa lekarom kako bi Vam preporučio proizvod koji može ublažiti bol a koji pritom neće škoditi bebi.
  • Budite strpljivi i nastavljajte da pokušavate.

Dojenje bebe od druge do četvrte nedelje

Računajte da će se vaše telo izboriti sa povećanom potražnjom za mlekom koje vaša beba zahteva. Vi i Vaša beba ćete imati već stvorenu rutinu pri dojenju. Steći ćete samopouzdanje a vaša beba dovoljno mleka. Ali odjednom vaša beba počinje da traži sve više mleka. Počinjete da brinete da li možete da izađete na kraj sa potrebom Vaše bebe za mlekom. Ne brinite – normalno je da beba krene naglo da raste oko druge ili treće nedelje zbog čega joj je i potrebno više mleka. Kako biste zadržale mleko napravite par malih promena. Za početak dojite je sa obe dojke pri svakom hranjenju. Koristite pumpicu za izmuzavanje mleka iz dojke i sačuvajte rezervu mleka u frižideru za slučajeve kada se vaša beba naizgled ne može zasititi.

I verujte sebi, vaše telo će proizvoditi sve više mleka.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: Povratak na posao i dojenje: 4 korisnih i praktičnih saveta

Komentarisanje je isključeno.