Želim da pronađem u
u
Pretraga

Polip u materici – Da li treba da se brinete

Polip u materici – Da li treba da se brinete

Polip u materici je izraslina koja se javlja i pričvršćena je na unutrašnji zid materice i proteže se kroz matericu. Često se javljaju kod starijih žena, mada se može javiti i kod mlađih žena u reproduktivnom periodu.

Obično su benigni ali u pojedinim slučajevima mogu da budu i maligni. Veličina može da varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara i može se javiti jedan ili više njih. Obično ostaju zatvoreni u materici ali i ponekada mogu da sklize kroz grlić materice u vaginu.

Simptomi polipa na materici

Mnoge žene nemaju simptome ni tegobe i kod mnogih se otkrivaju tokom rutinskog ginekološkog ultrazvučnog pregleda. Simptomi polipa na materici koji se mogu javiti su:

 • Neplodnost
 • Krvarenje između menstruacija
 • Neregularno menstrualno krvarenje promenljive dužine
 • Krvarenje nakon menopauze
 • Tup i konstantan bol u abdomen
 • Jaki grčevi tokom menstruacije
 • Krvarenje nakon seksualnih odnosa

Neke žene imaju i smeđe pražnjenje nakon menstrualnog ciklusa. To se dešava jer se polip  može trljati o unutrašnjost materice što uzrokuje iritaciju usled čega se javlja krvarenje.

Ukoliko imate neki od prethodno navedenih simptoma javite se ginekološkoj ordinaciji. Hormoni takođe igraju veliku ulogu u pojavi polipa na materici iz razloga što se javljaju kao rezultat cirkulacije estrogena.

Kako što smo već naveli, polip u materici može biti uzrok neplodnosti. Neplodnost može biti uzrokovana polipima koji blokiraju jajovode. Ako imate polipe na materici i ne možete da ostanete u drugom stanju, uklanjanje polipa Vam može omogućiti da zatrudnite.

Dijagnoza polipa u materici

Ukoliko Vaš lekar sumnja da imate polip u materici zahtevaće bar jedan od sledećih pregleda:

 • Transvaginalni ultrazvuk

Tankim uređajem koji emituje zvučne talase Vaš ginekolog može videti polip jasno. Proces je neinvazivan i apsolutno bezbolan.

 • Histeroskopija

Histeroskopija se obavlja tako što lekar ubacuje tanak fleksibilan teleskop preko vagine u matericu kako bi mu dozvolio da ispita unutrašnjost materice.

 • Biopsija endometrijuma

Ginekolog može uzeti uzorak tkiva za laboratorijsku analizu pomoću usisnog katetera. Polip u materici se može potvrditi i biopsijom endometrijuma. Ginekolog se opredeljuje za ovu metodu kada želi da se uveri da pacijent nema rak materice.

Uzroci polipa

Niko nije siguran zašto se polipi javljaju i razvijaju iako postoji dosta istraživanja na tu temu.

Neki faktori mogu izazvati da vaše telo stvori polipe uključujući upale, ciste, višak estrogena, tumor ili prisustvo stranog objekta. Jedna teorija je da se polipi najverovatnije javljaju zbog promena koje dolaze sa menstrualnim ciklusom i porastom ili opadanjem hormona u toku tog procesa.

Neku ljudi su jednostavno podložniji pojavi polipa. Žene koje imaju decu, koje imaju više od 40 godina i nepravilne menstrualne cikluse su podložnije pojavi polipa. Posebno su podložne osobe sa policističnim jajnicima.

Takođe, pronađene su veze između pojave polipa i povećanog krvnog pritiska (hipertenzije), gojaznosti, upotrebe lekova za rak dojke (sa lekom Temoksifen), kod osoba koje imaju porodičnu istoriju Linčovog i Kovdenovog sindroma.

Lečenje polipa na materici

Za lečenje polipa na materici Vaš lekar može da predloži:

 • Praćenje uz redovne kontrole

Mali polipi bez ikakvih simptoma I tegoba mogu sami da se reše. Lečenje malih polipa se smatra nepotrebnim osim u slučaju ako niste od opasnosti od raka materice.

 • Lečenje lekovima

Određeni hormonski lekovi na bazi progestina i agonista mogu smanjiti tegobe izazvane polipima. Ovakvi lekovi se koriste kako kratkoročno rešenje za smanjenje tegoba i simptomi se mogu opet javiti kada prestanete sa uzimanjem leka.

 • Hirurško uklanjanje

Tokom histeroskopje, uređaji koje koristi lekar za pregled materice omogućavaju i uklanjanje polipa. Otklonjeni polip se šalje na laboratorijsku analizu i ukoliko sadrži kancerogene ćelije doktor predlaže naredne korake u lečenju.

Dešava se takođe da se polipi vraćaju nakon što se uklone (u 15 -43 % slučajeva). Ukoliko do toga dođe potrebno je ponoviti lečenje.

Prevencija polipa na materici

Na žalost, polipi na materici se ne mogu sprečiti. Imajte samo u vidu da su veoma česta pojava. Jedino što možete da uradite da idete redovno na ginekološki pregled uključujući i ultrazvučni pregled bar jednom u toku godine kako biste sačuvali svoje reproduktivne organe.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.