Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kandida u trudnoći – Simptomi i lečenje

Kandida u trudnoći – Simptomi i lečenje

Gljivične infekcije su veoma česta vrsta vaginalnih infekcija. Na žalost infekcije kandidom su veoma česte kod žena u drugom stanju. Nije neuobičajeno da imate određene kulture gljivica u vagini kao i u digestivnom traktu. Gljivice postaju problem samo kada rastu u toj meri da preplavljuju i druge mikriorganizme. Hormonske promene koje se javljaju u trudnoći često povećavaju prirodnu količinu kandide albikans što dovodi do prekomernog razvijanja, zbog čega je naša  tema ovog teksta kandida u trudnoći, koji su njeni simptomi i kako se leči.

Veći nivo estrogena tokom trudnoće omogućava vagini da proizvede više glikogena što olakšava glivicama da se razvijaju. Po nekim istraživanjima se smatra da estrogen može da ima direktan uticaj na razvoj gljivica. Ovo uzrokuje gljivične infekcije, kandidijazu i druge probleme kao što je zamor. Infekcija kandide nije samo neugodna već može dovesti i do nekih komplikacija.

Simptomi vaginalne kandidijaze

Uobičajeni simptomi kandide uključuju bol tokom mokrenja, bol tokom seksualnih odnosa, svrab u regiji genitalija, crvenilo ili otok na vulvi, grudvasto beli sekret koji podseća na sir, velika potreba za slatkišima i testom, konstantni umor, depresiju i anksioznost u kišnim danima, naglu promena raspoloženja i problemi sa koncentracijom.

Iako infekcija kandidom retko kada može da ugrozi život, može da dovede do invanzivnije vrste kandidijaze koja može biti fatalna. Simptomi koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju su visoka telesna temperatura, kvrarenje iz vagine, bol u grudima, otežano disanje, naglo povećanje telesne mase koje nije uzrokovano trudnoćom, mučnina, povraćanje, nadutost i bol u stomaku.

Pojačan sekret je sasvim normalan u trudnoći zbog povećanog estrogena ali se može povećati i zbog infekcije kandidom zbog čega je jako važno znati da napravite razliku kako ne biste svaki čas morali da posećujete ginekologa.

Simptomi drugih vrsta kandide

Jedan od prvih znakova kandidijaze usne duplje su bele naslage na jeziku, a među ostalima su i gubitak ukusa, osećaj kao da imate tufer u ustima, nelagodnost ili čak krvarenje.

Simptomi kandide na koži su intenzivni svrab ili crveni pečati koji se lako mogu loše protumačiti i pripisati ekcemu.

U oba slučaja, i kod kandide u ustima i kod kandide na koži obično se razvijaju zbog neke druge već razvijene infekcije kandide u telu.

Koji su uzroci?

Kao što smo već pomenuli, najčešći uzročnik kada je u pitanju kandida u trudnoći su prirodne hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći. Drugi uzroci mogu biti prekomerna konzumacija hrane koja je puna šećera ili značajno povećanje šećera u krvi.

Vrlo je moguće da dobijete kandidu ukoliko uzimate  antibiotike, posebno ako ih uzimate veoma često ili u dužem vremenskom periodu. To se dešava zato što antibiotici pored ubijanja ciljanih bakterija utiču i na dobre zaštitne bakterije koje se nalaze u vagini a koje služe da suzbiju rast i razvoj gljivica.

Takođe, trudnice su i podložnije dobijanju infekcije kandide. Usled dobijanja na težini razvijaju se i vlažna područja na telu koja su idealna za rast i razvoj gljivica.

Naime, svakom komplikacijom u trudnoći kojom se oslabljuje imuni sistem žene povećava opasnost od infekcije kandide.

Da li infekcija kandidom može da naškodi bebi?

Ne, infekcija kandidom ne može da utiče na bebu i na njen razvoj. Ali ako imate infekciju na samom porođaju velika  je verovatnoća da ćete preneti infekciju na bebu.

Da li infekcija kandidom može da se prenese na partnera?

Veoma retko se dešava ali infekcija kandidom može da se prenese putem seksualnih odnosa. Većina lekara misli da nema potrebe za testiranjem partnera iz razloga što seksualni odnosi ne uzrokuju kandidu ali se u slučaju infekcije preporučuje suzdržavanje od odnosa dok traje lečenje. Ali opet ako jedan od partnera razvije simptome, potrebno je da se javi lekaru. Kod muškaraca simptomi infekcije kandidom mogu uključivati svrab, crvenilo, osip, peckanje tokom mokrenja ili pojačano lučenje sekreta.

Dijagnostikovanje kandide

Iz razloga što se kandida može lako loše protumačiti kao neki drugi problem, ukoliko sumnjate u infekciju najbolje je da se kosultujete sa ginekologom. Za gljivične infekcije vagine, lekar uzima bris vaginalnog sekreta koji šalje u labaratoriju na ispitivanje. Za ostale vrste infekcije kandide, lekar može postaviti dijagnozu na osnovu vidljivih simptoma ali uz to može zahtevati i analizu krvi kako bi potvrdio dijagnozu sa sigurnošću.

Mnoge trudnice pokušavaju da same sebi odrede dijagnozu, što većina lekara ne preporučuje. Ako sumnjate da imate gljivičnu infekciju, javite se što pre Vašem lekaru kako biste bili sigurni i otpočeli sa pravovremenom terapijom.

Lečenje kandide u trudnoći

Neki ginekolozi će prepisati lekove koji se uzimaju na recept ili će preporučiti neke koje se mogu kupiti i bez recepta. Uglavnom, lečenje kandide se sprovodi mastima ili vaginaletama koje sadrže klotrimazol kao što su Canesten, Nystatin ili neki drugi lek za lečenje od gljivičnih infekcija.

Lečenje traje obično sedan dana. Kraći tretmani koje ste možda imali ranije dok niste ostali u drugom stanju nisu toliko efikasni kod trudnica zbog čega ćete morati da istrajite u prepisanom tretmanu. Možda će trebati i nekoliko dana nakon što počnete sa lečenjem dok ne osetite neko poboljšanje. I naravno nakon tretmana uradite još jednom pregled kako biste bili sigurni da je infekcija nestala.

Međutim, postoji niska opasnost da ovi lekovi za kandidu naškode bebi pa neki lekari mogu preporučiti promene i u ishrani kao i suzdržavanje od stresa koliko je to moguće. Postoje i naturopatski tretmani poput aromaterapije eteričnim uljima koju trudnice mogu da koriste kao alternativnu metodu farmaceutskim proizvodima. Za potpuno prirodne tretmane, konultujte  se sa naturopatskim stručnjakom. Ono što je isto kada je u pitanju kandida u trudnoći to je da se svi lekari  slažu da je neminovne promene u ishrani.

Prevencija kandide u trudnoći

Isti dijetetski saveti koje preporučuju lekari kod lečenja kandide u trudnoći mogu se koristiti i preventivno. Pre svega, trudnice treba da unose zdravu i svežu hranu. Preporučuje se izbegavanje slatkiša, čokolade i voća koje sadrži dosta šećera. Pored toga, treba izbegavati i složene ugljene hidrate kao što su prekomerni mlečni proizvodi, meko, sir, hleb, testenine i drugo. Trudnice takođe treba da paze da ne dobiju previše kilograma, da nose pamučni donji veš, da menjaju redovno veš i da izbegavaju sintetičku i preusku odeću.

Manje je verovatno da ćete dobiti infekciju kandide ukoliko zadržite genitalnu regiju suvom i vaginalnu floru u ravnoteži iz razloga što gljivice rastu u toploj i vlažnoj sredini.

Izbegavajte parfemisane sapune, kupke i jake deterdžente za pranje veša. Nije ustanovljeno da ovi proizvodi doprinose razvoju gljivica ali je najbolje izbeći ih her mogu izazvati iritaciju genitalija.

Jogurt, kefir i ostali probiotici mogu biti od velike pomoći u regulisanju prirodnog balansa bakterija a i dobar su izvor proteina i kalcijuma.

Sveže voće nije samo dobra i zdrava hrana već pomaže i u jačanju imunog sistema koji pomaže u sprečavanju infekcija kandide u trudnoći.

Trudnicama se preporučuje i dosta unosa vode na dnevnom nivou kako bi uklonile toksine iz tela i poboljšale rad gastrointestinog trakta.

Kako biste izbegle infekciju kandide u trudnoći veoma je važno da se hranite zdravo i da ostanete zdravi. Trudnoću prate mnoge hormonske promene i morate biti spremni na to. Ali ako dobijete infekciju kandide konsultujte se sa svojim ginekologom kako da je tretirate na efikasan i bezbedan način.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.