Želim da pronađem u
u
Pretraga

Lečenje steriliteta ne sme da bude tabu tema

Lečenje steriliteta ne sme da bude tabu tema

Reprodukcija je prirodni način produžetka vrste a rađanje potomstva osigurava da se taj ciklus nastavi. Kada je reč o ljudima, percepcije i predrasude koje podstiče društvo imaju veći uticaj nego sama nauka. U Srbiji je poželjno imati veliku porodicu, s toga je rađanje dece prihvatljivo društveno pravilo a parovi koji su bez dece smatraju se nesrećnima. Ovo dovodi do danas dosta aktuelne teme – lečenje steriliteta.

Uzroci steriliteta

Danas je nesumnjivo sterilitet jedan od problema koji uzima sve više maha sa više od 400. 000 zabeleženih slučajeva u godini koja je za nama. Uzroci steriliteta mogu biti ženski faktor (kod 40 – 55 % slučajeva), muški faktor (kod 20 – 40 % slučajeva), zajednički faktori ( kod 10 % slučajeva) i idiopatski faktor steriliteta (neobjašnjivi, kod još 10 % slučajeva).

Obično, 90 % parova koji žive zajedno i imaju redovne nezaštićene seksualne odnose i nakon godinu dana žena ne ostane u drugom stanju trebaju proveriti faktore koji mogu biti uzrok steriliteta. Ti faktori mogu biti: neprohodnost jajovoda, konzistentna ovulacija, anomalije materice, hlamidija, atrofija testisa, spora pokretljivost spermatozoida, ranije polne bolesti, seksualna disfunkcija, hormonski poremećaji, godine starosti, miomi, polipi na materici i tako dalje.

Lečenje steriliteta

Na žalost, za lečenje steriliteta traženje same pomoći je možda i najveća prepreka u otklanjanju problema kao i oslanjanje na narodne i homeopatske lekove umesto oslanjanje na danas već dosta uznapredovalu medicinu. Kada bi se pravovremeno zatražila medicinska pomoć nastali problem bi se možda i rešio.

Nemogućnost da se tačno odredi ovulacija bi trebala biti prvi razlog za odlazak ginekologu, a mnogi to i ne smatraju kao problem. Danas, u našim apotekama mogu se naći  više pouzdanih testova i aparata za praćenje ovulacije koji mogu dosta pomoći u planiranju plodnog perioda što može dosta pomoći parovima koji rade na začeću.

Nekada se dešava da i pored doslednog praćenja ovulacije i mnogih pokušaja neki parovi jednostavno ne dobiju pozitivne rezultate testa na trudnoću. U ovakvim slučajevima potrebno je pratiti mesečni ciklus žene, potrebno je ići na redovne ultrazvučne preglede da bi se potvrdilo prisustvo ovulacije i pronašle anomalije iz zdravstveni problemi ukoliko ih ima. Tretman može uključivati i tablete ili injekcije za postizanje ovulacije što se najčešće  i prepisuje kod pacijentkinja sa policističnim jajnicima. Ako i nakon tri meseca žena ne ostane u drugom stanju ginekolog mora da pregleda da li postoji neko začepljenje jajovoda i da pošalje uzorak sperme na laboratorijsku analizu.

Šta se dešava kada postoji neki konkretan problem kako što je endometrioza, polipi na materici, ciste na jajnicima ili začepljenje jajovoda? Ginekolog može da porazgovara sa parom o problemi koji postoji nakon kompletnog pregleda i može pomoći da se problem reši.

Kod nekih parova se javlja neobjašnjivi faktor neplodnosti i ginekolog i u ovakvim slučajevima se radi  folikulometrija i histeroskopija da bi se  detaljno ispitala materica.

Takođe, postoji i nekoliko problema koji mogu biti uzrokovani poremećajem hormona, kao što je na primer ubrzan ili usporen rad štitne žlezde.

Kod nekih parova uzrok steriliteta može biti samo stres zbog same nastale situacije i svega onoga što ih čeka nakon dobijanja deteta. Ovakvi problemi se lako mogu ukloniti savetovanjem sa psihologom.

Kada i nakon svih pregleda i pokušaja parovi i dalje ne uspeju da začećem, tada postoji još par opcija kao što je vantelesna oplodnja i insemenacija koje se mogu obaviti u savremeno opremljenim ginekološkim klinikama.

Abnormalnosti rezultata spermograma mogu zahtevati i angažman specijaliste za mušku neplodnost.

Roditeljstvo je jedna od najveći radosti u životu i parovi koji žele decu treba  da počnu sa planiranjem dece ranije u svom braku. Naravno, nekada stvari ne idu tokom kako smo ih zamišljali. Sa prvim planovima o začeću pronađite i najboljeg ginekologa koji će uraditi sve što je u njegovoj moći da dobijete svoje dete.

 

 

 

 

 

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.