Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kandida – da li je zaista bezopasna? Koji su simptomi kandide i kako se leči

Kandida – da li je zaista bezopasna? Koji su simptomi kandide i kako se leči

Kandida je gljivična infekcija koja se nalazi u digestivnom traktu čoveka. Kandida može  uzrokovati razne zdravstvene neugodnosti u celom telu. U normalnim okolnostima kandida albikans opstaje sa ostalim bakterijama koje se nalaze u digestivnom traktu. U stolici zdrave osobe se obično nalazi 20 kolonija kandide. Prekomerno razmnožavanje kandide sprečavaju zdrave bakterije koje se nalaze u sluzokoži.

Međutim kada se naruši ravnoteža i kada krene da se širi i okupira digestivni trakt, može da se proširi na ostatak tela i da izazove infekciju gljivičnog oboljenja poznatu kao kandidijaza. U njoj idealnim uslovima može se širiti svuda i to velikom brzinom čime može ugroziti Vaše organe, bubrege, mozak i tkiva. Kada dođe do ovakvog stadijuma prerasta u hronično stanje.

kandida-albikansKada pročitate sledeći tekst o kandidi bolje ćete umeti da prepoznate simptome koji se javljaju, šta je podstiče da se širi i šta preduzeti da bi biste  je se rešili. Shvatićete da loše navike umnogome doprinose njenom stalnom vraćanju i da promenom nekih navika možete dosta da utičete na Vaš kvalitet života.

Kako se dobija kandida?

Kako bi se razvila kandida potrebno je da se stvore idealni uslovi za njen razvoj i širenje. Kao što smo rekli, kandida se već nalazi u crevima čoveka i njen razvoj, odnosno kandidijaza se dobija autoinfekcijom.

Kandida ne spada u polno prenosive bolesti ali se prenosi seksualnim odnosima.

Postoji dosta faktora koji utiču na razvoj kandide, i većini slučajeva širenje kandide izazivaju faktori koji se odnose na samu ishranu i čestu upotrebu antibiotika.

Uzroci kandide

Šećer

Kao prvi faktor za širenje kandide zaslužan je prevelik unos šećera. Kandida je kao što smo rekli gljivica, i njoj je kao živom organizmu potrebna hrana da bi opstala, a to je upravo šećer. To uključuje fruktozu, saharozu, ugljene hidrate i rafinisane šećere kao i fermentisane šećere koji se nalaze u alkoholu. Što više šećera unosite to je veća verovatnoća da će kandida prenaseliti Vaš organizam. Danas je sigurno najzastupljeniji šećer fruktoza. Može se naći u mnogim namirnicama za koje nikada ne biste ni pomislili da sadrže šećere.

Verovali ili ne, proizvodi koji ljudi kupuju kada žele da se oslobode kilograma koji su sa niskim procentima masti sadrže najveću količinu fruktoze, što ih čini veoma nezdravim namirnicama. Imajte to na umu kada sledeći put kupujete na primer dijetalni majonez.

Neka istraživanja su pokazala da i prekomerno konzumiranje voća doprinosi širenju kandide. Tako da ne treba preterivati ni sa voćem.

Rafinisani šećeri i sam alkohol utiču na slabljenje imunog sistema slabljenjem zdravih bakterija u organizmu, čime se stvaraju idealni uslovi za širenje kandide.

Šećer utiče na širenje kandide i kada imate oslabljen imuni sistem.

Pad imunog sistema

Više od 70 % ćelija zaslužnih za održavanje imunog sistema se nalaze u stomaku i iz istog razloga su dobre bakterije veoma bitne kako i unos probiotika za imuni sistem tako i za suzbijanje kandide.

Imuni sistem čoveka slabi kada se ne nalazi dovoljan broj dobrih bakterija koje rade u službi odbrane organizma od bolesti.

Imuni sistem se narušava od bolesti, naročito od dijabetesa i side kao i od nedovoljnog unosa vitamina i minerala.

Antibiotici

Prečesta upotreba antibiotika dosta narušava imuni sistem iz razloga što ubijaju sve bakterije koje im se nađu na putu, kako loše tako i dobre uključujući i bakterije koje sprečavaju širenje kandide.

Stres

Svi znamo da kako stres utiče na celokupno zdravstveno stanje čoveka ali ono što možda niste znali i da je jedan od uzročnika rasta i širenja kandide.

zena-stres

Hronični stres izaziva sistemsko zapaljenje organizma koje uzrokuje pad imunog sistema. Kao što smo već pomenuli oslabljeni imuni sistem je veoma pogodan za razvijanje kandide.

Kada ste pod velikim stresom, vaše telo na stres reaguje tako što luči hormone stresa i kao najvažniji to je kortizol.

Kortizol nastaje u nadbubrežnoj žlezdi i odgovoran je za povećanje nivoa šećera u krvi, povišenog krvnog pritiska a takođe ima i imuno prenosivo dejstvo. Kada je imuni sistem ugrožen postoji veća osetljivost organizma na bolesti i infekcije.

Pilule za kontracepciju

Postoji dosta istraživanja koja su dokazala da su pilule za kontracepciju dosta zaslužne za ponovljene infekcije ove prirode. Sve to iz razloga što estrogen koji se nalazi u pilulama za kontracepciju stimuliše rast gljivica što je slučaj i kod kandide.

pilule-za-kontracepciju

Ovo su najčešću uzročnici kandide ali na žalost nisu jedini. Faktori koji takođe mogu uticati na razvoj i širenje kandide su neka oboljenja kao što su dijabetes, hipotireoza i Adisonova bolest. Takođe kandida se razvija i upotrebom sintetičkog donjeg veša, upotrebom sintetičkih uložaka, nedovoljnom higijenom ili preteranom higijenom genitalija, korišćenjem neadekvatnih sapuna i dr.

Koji su simptomi kandide?

Neprepoznavanje simptoma je jedan od problema sa kandidom zato što se simptomi kandide mogu lako povezati sa drugim zdravstvenim problemima. Iz istog razloga se često dešava da se simptomi kandide zanemaruju.

Simptomi kandide se mogu ispoljiti na više načina, zato ćemo podeliti u sledeće kategorije:

Povećana potreba za određenom hranom

Prvi simptom koji Vam može ukazati da imate kandidijazu je  preterana i stalna žudnja za slatkišima, pecivom i testeninama.

Simptomi koji se ispoljavaju na koži

psorijaza-rukaKandida na koži se može manifestovati kroz sledeće simptome:

 • Akne
 • Ekcem na koži
 • Svrab kože
 • Psorijaza
 • Infekcije kože

Simptomi kandide koji se ispoljavaju na genitalijama

 • Česte urnirane infekcije
 • Infekcije vagine
 • Otoci
 • Pojačan sekret
 • Crvenilo
 • Svrab
 • Bol tokom seksa

Simptomi kandide koji se ispoljavaju na digestivnom traktu

 • Nadutost
 • Gasovi
 • Dijareja i sluz u stolici
 • Zatvor
 • Grčevi

Simptomi kandide u promeni rada hormona

Da, kandida se može odraziti i na Vaše duševno stanje kroz sledeće simptome:

 • Osećaj umora
 • Manjak energije
 • Osećaj razdražljivosti
 • Promenljiva raspoloženja
 • Depresija i anksioznost
 • Neredovan menstrualni ciklus
 • Bolni menstrualni grčevi
 • Manjak želje za seksom

Ostali simptomi kandide

kandida-u-ustima

 • Bele naslage na jeziku
 • Glavobolja
 • Mišićna slabost
 • Bol u zglobovima
 • Dezorijentisanost
 • Problemi sa koncentracijom
 • Gubitak pamćenja
 • Zamagljen vid

Ovi simptomi se ispoljavaju kada Vaše telo želi da Vas upozori da nešto možda nije u redu. Iako se navedeni simptomi kandide  mogu tretirati kao uopštene zdravstvene tegobe veoma je bitno da ih prepoznate i da se uputite kod na ginekološki pregled.

Kandida kod muškaraca

U suštini, javlja se ređe ali takođe i kod muškaraca je moguć razvoj kandide, odnosno može doći do kandidijaze.

Najčešći simptomi kandide kod muškaraca:

 • Prekomerna želja za slatkišima
 • Svrab
 • Otok na penisu
 • Crvenilo i iritacije kože
 • Bol prilikom mokrenja
 • Bol u toku seksa
 • Gust iscedak iz penisa

Gljivice kandide se razmnožavaju u vlažnoj regiji pa se uglavnom javljaju na genitalijama ili u ustima.

Test na kandidu

Loše tumačenje simptoma i samostalno lečenje kandide može samo da izazove rast kandide. Neophodno je da zakaže ginekološki pregled ili pregled kog urologa kako bi Vam obavio test na kandidu. Test na kandidu se obavlja u svim ginkološkim ordinacijama širom Srbije.

Na koje načine se sve može uraditi test na kandidu:

Analizom stolice se lako može utvrditi prisustvo kandide a i ostalih bolesti i bakterija koje se mogu naći u stolici. Analiza kandide u digestivnom traktu se  utvrđuje prisustvo kandide u crevima i za utvrđivanje kandide je potrebno da se odnesu tri uzorka stolice u periodu od 10 dana.

Analiza urina

Analizom urina se takođe može lako i pouzdano ispitati preveliki rast kandide. Ovim putem se ispituje prisustvo D – arbinitola koji je pokazatelj širenja kandide u crevima.

Analiza briseva

Provera na kandidu se može izvršiti i analizom brisa sekreta sa vagine i grlića materice na ginekološkom pregledu. Muškarci takođe mogu poveriti prekomerni rast kandide brisom uretre.

Analiza krvi

Kod prekomernog prisustva kandide u krvi je smanjen broj belih krvnih zrnaca kao i smanjen broj limfocita. Analiza krvi na kandidu se može postaviti analizom leukocita, mada se uglavnom koristi kao dodata metoda kod postavljanja dijagnoze.

Analizom krvi se može izvršiti i analiza prisustva Ig – A, Ig – G i Ig – M antitela. Povišenim prisustvom istih utvrđuje se prekomerno širenje kandide. Ovim putem se takođe može utvrditi gde se kandida proširila, da li je u pitanju genitalna kandida, crevna kandida ili se nalazi u ustima. Takođe da i je u pitanju hronična kandida ili skorašnja infekcija.

Upitnici

Upitnici za utvrđivanje kandide mogu takođe biti od koristi za procenu simptoma kandide. U ovakve upitnike su obično uključena pitanja koja se odnose na simptome koje se mogu ispoljiti kako i zdravstvena stanja koja mogu nastati ukoliko se kandida ne leči. Rešavanjem više upitnika možete sagledati okvirnije da li zaista imate simptome kandide ili možda imate neki drugi zdravstveni problem. Svakako, ukoliko upitnik pokazuje da imate više simptoma posetite Vašeg lekara kako bi se sa sigurnošću utvrdila kandida i kako biste što pre dobili potrebnu terapiju.

Kako se leči kandida?

Ako je Vaš test na kandidu ispao pozitivan, dobra vest je da se možete rešiti kandide ukoliko primenite promene u Vašoj ishrani i samom načinu života. Naravno da nećete prestati da koristite pilule za kontracepciju ili antibiotike koji su neophodni za Vaše trenutno zdravstveno stanje jednostavno je potrebno da se pridržavate nekih pravila ishrane.

Ovaj režim ishrane može teško pasti pojedincima, što znači da morate biti istrajni u i spremni da promenite Vaše navike kako biste se je rešili.

S obzirom da je šećer hrana kandide, izbegavanje samog šećera će Vam umnogome pomoći, kao i izbegavanje još nekih namirnica.

Čega se treba pridržavati da se ne bi vratila kandida

Ako ste skloni ovoj gljivičnoj infekciji kako biste sprečili da se opet vrati potrebno je da izbegavate stresne situacije, da izbegavate prekomernu količinu unosa antibiotika, da upotrebljavate probiotike kad god osetite potrebu i da izbegavate neke namirnice koje podstiču širenje kandide.

kolac-secerHrana i piće koju treba izbegavati:

 • Šećer u svakom obliku u stanju
 • Rafinisane ugljene hidrate
 • Kvasac u savskom obliku
 • Alkoholna pića
 • Gazirana pića
 • Brzu hranu
 • Testenine
 • Hrana sa dodatnim šećerom
 • Skrobno povrće (šargarepa, slatki krompir i dr.)
 • Bobičasto povrće

Hrana koja može pomoći u suzbijanju kandide:

 • Crni luk
 • Beli luk
 • Origano
 • Avokado
 • Kokosovo ulje
 • Koren đumbira
 • Riba
 • Maslinovo ulje
 • Špargle
 • Brokoli
 • Meso organskog porekla

Lečenje kandide u trudnoći

Kod trudnica sa kandidom je moguća infekcija ploda  kao i rascepa vagine prilikom porođaja zbog čega se kod njih pristupa lečenju oralnim antimikoticima koji nemaju loših dejstva na plod.

Kandida može da dovede do steriliteta

Osobe koje ne praktikuju zdrav način života a pritom su imale kandidu u više navrata u većoj su opasnosti od nekih zdravstvenih tegoba koje se mogu javiti ukoliko se kandida ne leči i stalno vraća. Iako nekim osobama ovo oboljenje zvuči bezazleno, kandida pre svega može izazvati sterilitet. Reproduktivni sistem kod ljudi je veoma delikatan i kada dođe do oštećenja nekog organa utoliko je mogućnost za potomstvom biološkim putem umnogome smanjena.

Samom našom proširenom svešću o mogućim posledicama koje se mogu odraziti na naše zdravstveno stanje i izbegavanje istih može dosta popraviti naš kvalitet života  kako bismo živeli život punim plućima dostojnim za svakog pojedinca. Ne zaboravite, zdravlje je naše najveće bogatstvo. Ne zanemarujete neke simptome već preuzmite odgovornost nad Vašim životom.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

 1. Pingback: Kandida kod muškaraca: Sve što niste smeli da pitate

Komentarisanje je isključeno.