Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kandida kod muškaraca: Sve što niste smeli da pitate

Kandida kod muškaraca: Sve što niste smeli da pitate

Iako se gljivične infekcije često smatraju ženskim problemom, kandida kod muškaraca je jednako česta i ozbiljna pojava. Iako su slučajevi mnogo ređi nego kod žena, i dalje se neretko javljaju. Različiti faktori mogu izazvati kandidu kod muškaraca, ali sa pravilnim i pravovremenim tretmanom u stručnim ordinacijama, kandida kod muškaraca prolazi sama od sebe za par dana.

U ovom tesktu ćemo vam objasniti kako da prepoznate kandidu kako da je se najefikasnije rešite.

Šta je kandida

Kandida je vrsta gljivične infekcije uzrokovana gljivicama koje se često nalaze u našem telu, ali su regulisane od strane bakterija koje takođe naseljavaju naše telo. Međutim, kada su bakterije sprečene da se hrane gljivicama, gljivice se mogu ubrzano razmnožavati i izazvati infekciju. Gljivična infekcija se može pojaviti na različitim mestima u telu, ali je najčešća na vlažnim, toplim i tamnim delovima tela.

Najčešće se javlja u vaginalnom kanalu, zato što joj uslovi tamo izuzetno pogoduju. Upravo zbog toga postoji verovanje da se kandida kod muškaraca ne javlja. Međutim, muški polni organ predstavlja jednako pogodnu teritoriju za razvoj gljivica.

Kako se kandida kod muškaraca ispoljava

Kandida kod muškaraca se često manifestuje na polnom organu i zahvata kožu oko i unutar penisa, što sa sobom nosi simptome kao što su:

  • Iritacija i crvenilo
  • Svetli pečati na koži
  • Peckanje prilikom odnosa ili uriniranja
  • Svrab na i oko penisa
  • Crveni osip na i oko penisa

Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma, potrebno je da se javite doktoru zbog toga što mogu biti znak i drugih, opasnijih polnih bolesti te je potrebno da dijazgnozu donese profesionalac.

Kako se javlja kandida kod muškaraca

Kao i kod žena, kandida se kod muškaraca javlja usled brojnih razloga koji su povezani sa okruženjem i ličnim navikama. Kod muškaraca, kandida se najčešće javlja usled sledećih razloga:

Nezaštićeni odnosi sa inficiranom osobom

Kontakt sa kožom inficirane osobe je najlakši način da dobijete kandidu. Zbog toga je važno da sa partnerom govorite o seksualnom zdravlju, kako biste bili sigurni da ste oboje zaštićeni. Ukoliko vaš partner ima gljivičnu infekciju, izbegavajte odnose do završetka tretmana i prolaska infekcije. Ukoliko se ne leči pravilno, gljivična infekcija se može preneti više puta između partnera.

Dijabetes

Dijabetes drugog tipa povećava rizik od gljivične infekcije zbog toga što se gljivice hrane šećerima. Nagli rast nivoa šećera u krvi stvara pogodne uslove za razvoj gljivica, što često vodi do infekcije. Zapravo, u mnogim slučajevima pacijenti otrkiju da boluju od dijabetesa upravo tokom lečenja od kandide.

HIV

HIV se često vezuje za povećanje rizika od gljivične infekcije. Razlog tome je verovatno činjenica da ovaj virus oslabljuje imuni sistem.

Česta ili duga upotreba antibiotika

Antibiotici mogu da poremete prirodni balans gljivica i bakterije. Ukoliko antibiotici ubiju previše bakterija, to može dovesti do širenja gljivica i infekcije.

Higijena

Pravilna higijena može smanjiti rizik od infekcije. Bakterije koje se skupljaju ispod pazuha i oko genitalija mogu dovesti do brojnih invekcija. Kako biste sprečili pojavu kandide, morate obratiti pažnju na higijenu polnog organa.

Kako se leči kandida

Srećom, terapija za kandidu je dostupna svuda i često izuzetno efektivna u uklanjanju simptoma i infekcije. Kod ozbiljnijih slučajeva, lekar može da predloži produženi tretman ili promenu životnih navika. Ukoliko imate gljivičnu infekciju i prepoznajete njene simptome, možete pokušati lečenje sa lekovima koji se izdaju bez recepta. Ipak se preporučije da se posavetujete sa lekarom pre nego što uzmete terapiju na svoju ruku.

Pilule koje suzbijaju gljivice često su dovoljne da brzo otklone simptome i nelagodnosti. Jedna takva pilula je često dovoljna da suzbije infekciju.

Na kraju, postoje brojni kućni tretmani namirnicama koje mogu da ubiju gljivice. Takve su na primer origanovo ulje, koje je izuetno efektivno protiv gljivica ili kokosovo ulje.

Ukoliko se gljivične infekcije javljaju prečesto, doktor može preporučiti obrezivanje kao jedan od načina da se oslobodite infekcije. Iako se ova procedure često vrši nad bebama, može se bezbedno sprovesti i na odraslima bilo kog uzrasta.

 

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: 6 Najčešćih ginekoloških problema, simptomi i lečenje

Komentarisanje je isključeno.