Želim da pronađem u
u
Pretraga

12 jednostavnih načina da ublažite simptome jutarnje mučnine u trudnoći

12 jednostavnih načina da ublažite simptome jutarnje mučnine u trudnoći

Trudnoća je prelepo životno iskustvo, ali jutarnja mučnina i bol u želucu često idu pod ruku sa njom. Pre nego što ste ostale u drugom stanju, verovatno ste zamišljale da kada se probudite ujutro imate malu mučninu, povratite i možete da nastavite sa svojim aktivnostima.

Kada ste dobile pozitivan test na trudnoću, sigurno ste shvatile da je to u praksi malo drugačije i da to uopšte ne funkcioniše na taj način. Osoba koja je odlučila da ga nazove jutarnja mučnina verovatno nije imala problema u toku dana iz razloga što mučnine u trudnoći ne prave razliku između jutra, popodneva i večeri.

Oko 70% trudnica imaju mučnine u trudnoći i kod 50% njih je ta mučnina praćena povraćanjem. Kod nekih se javlja mučnina bez razloga u toku celog dana, kod nekih trudnica javlja se samo ujutru ili uveče, dok neke provode noći u kupatilu.

Jutarnja mučnina se obično javlja između šeste i osme nedelje trudnoće ali neke trudnice osećaju mučninu i tokom dana prvih nekoliko nedelja trudnoće pa čak i prvih nekoliko meseci.

Nema baš preciznog odgovora na pitanje zašto se javlja jutarnja mučnina, ali kao i drugi simptomi koji se javljaju u trudnoći i jutarnja mučnina se pripisuje hormonskim promenama.

U periodu od šeste do osme nedelje trudnoće proizvodi se HCG hormon, koji je odgovoran za razvoj estrogena i placente velikom brzinom. Neke trudnice ne mogu da da tolerišu brze i nagle hormonske promene pa se iz istog razloga pretpostavlja da se javljaju. Na žalost, ne postoji ne jedan lek za mučninu koji će rešiti problem.

Svako telo je drugačije. Mnogim trudnicama jutarnje mučnine ne padaju baš preteško, neke ih čak i nemaju. Pored uobičajenih promena u životnom stilu u trudnoći postoje neki načini za ublažavanje jutarnjih mučnina koji se smatraju najdelotvornijim.

Dakle, kako smanjiti mučninu?!

Jedite nešto pre nego što ustanete iz kreveta

Pre nego što ustanete iz kreveta, obavezno pojedite nešto ili možete da popijete čašu prirodnog soka. Držite na noćnom ormariću ili u Vašoj neposrednoj blizini suve žitarice ili krekere, koji ublažavaju mučninu. Takođe, možete da popijete i času sveže isceđenog grejpfruta koji je jako delotvoran za jutarnju mučninu.

Polako ustajte iz kreveta

Polako ustajte iz kreveta bez naglih pokreta i dajte sebi vremena za ustajanje. Nikako ne vežbajte pre doručka.

Birajte pažljivo šta jedete

Izbegavajte masnu i začinjenu hranu i unosite samo ono što će prijati Vašem stomaku poput jogurta, lubenice i skrobnih ugljenih hidrata. Verovatno će varirati iz dana u dan namirnice koje možete da jedete, zato je  jako bitno da pažljivo birate šta jedete.

Hladna jela su uglavnom bolja od toplih za trudnice koje imaju mučnine u trudnoći. Čak iako je hrana poslednja stvar o kojoj ćete razmišljati pored neprijatnih mučnina, morate jesti.

Jedite voće

Jedite organsko voće kao što su zelene jabuke, grejpfrut, pomorandže, kivi, mango ili zeleno grožđe, zapravo kiselkasto voće bilo koje vrste. Jedite voće ali nemojte i preterivati.

Gazirana voda pomaže

Gazirana voda sa kojom kockom leda može da bude izuzetno osvežavajuća i prijati Vašem stomaku. Uvek možete ubaciti i kriški limuna ili limete.

Jedite više puta po malo u toku dana

Jedite na svakih 90 minuta ili bar na dva sata. Zvuči možda prečesto, pogotovo za osobe koje su pre trudnoće imale običaj i da preskoče  koji obrok, ali zaista može da pomogne sa mučninama a i zdravo je kako za trudnicu, tako i za bebu. Kada je stomak prazan, stomačna kiselina nema šta da vari pa se može javiti mučnina.

Sa druge strane, nemojte se prejedati. Prejedanjem možete preopteretiti digestivni trakt i želudac sa velikom količinom hrane. Izbegavajte jake sireve i sve namirnice koje imaju prejake mirise. Odmarajte dosta i pokušajte da ne pijete nikakve napitke odmah nakon obroka jer to može takođe izazvati mučninu.

Potrudite se da uvek imate grickalice kod sebe

Ne želite da se nađete negde sa talasom mučnine bez grickalica koje Vam pomažu da se mučnina ublaži. Svaki put kada napuštate kući, spakujte u torbi neku voćku ili krekere.

Aromaterapija

Jutarnja mučnina je u najvećem slučaju vezama za mirise. Bilo da je to miris parfema ili omekšivača koji koristite, ikoliko primetite da Vam smetaju potrudite se da nisu u Vašoj okolini. Takođe, aromaterapija može da pomogne. Pronađite prijatne tonove mirisnih sveća ili esencijalnih ulja i uživajte u njima. Estrogen je hormon koji je odgovoran za čulo mirisa, a kada ste u drugom stanju imate pojačano čulo mirisa.

Meditirajte

Iako možda niste tip za meditaciju, ovo Vam može dosta pomoći za ublažavanje mučnine u trudnoći. Veoma je važno zadržati pozitivan stav za sve u životu pa i u trudnoći što može biti veliki izazov kada Vas u toku dana savladaju talasi mučnine. Nakon što doručkujete, odvojite bar pet minuta da sedite u tišini i da se usredsredite na svoje disanje. Uzimajte duboki dah i isto tako dubok izdah, to Vam može smiriti nerve kao i napetost u želucu.

meditacija-jutarnja-mucnina

Pratite svoje mučnine u trudnoći

Ukoliko pratite svoje mučnine, i shvatite da imate mučnine u isto vreme u toku dana  možda ćete utvrditi od čega se javljaju. To može biti miris kuvanja komšija ili nešto slično. Kada utvrdite šta Vam to nadražuje čulo mirisa, možete preduzeti odgovarajuće korake da ih izbegnete kako god je to moguće.

Unosite dosta tečnosti

Možda zvuči malo naporno za bešiku, ali od velikog je značaja da unosite dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali, pogotovo ako je mučnina propraćena povraćanjem. Pored vode i sveže isceđenih sokova možete napraviti i čaj od đumbira koji se smatra jako delotvornim za mučninu u trudnoći.

Skrenite sebi pažnju drugim stvarima

Nije lako ignorisati mučninu, ali pronalaženje nečega što Vam može skrenuti pažnju može dosta ublažiti mučninu. Idite u šetnju, čitajte knjigu, rešavajte sudoku ili ukrštene reči ili pustite omiljenu seriju, bilo šta što može pomoći.

Ukoliko je Vaša jutarnja mučnina prekomerna praćenja prečistim povraćanjem, obratite se svom lekaru kako biste izbegli dehidrataciju i nagli gubitak težine a time i Vaša beba bila uskraćena za hranom. Ako izgubite više od 10% svoje težine, to  može biti opasno i za Vas i za bebu zato se što pre javite svom lekaru.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.