Želim da pronađem u
u
Pretraga

Bezbedan abortus – Tablete za prekid trudnoće i hirurški abortus

Bezbedan abortus – Tablete za prekid trudnoće i hirurški abortus

Procenjuje se da se godišnje u svetu obavi više od 22.000.000 nebezbednih abortusa i skoro svi oni se obavljaju u manje razvijenim zemljama. Postoji veliki broj smrtnih ishoda koji se povezuju sa posledicama komplikacija usled nebezbednih abortusa kao i veliki broj žena koje imaju određene smanjene sposobnosti ukoliko nisu imale adekvatan oporavak nakon abortusa.

Prema Unicef-ovom istraživanju iz 2011. godine samo 21% žena iz Srbije koristi kontraceptivna sredstva, što je poražavajuće za 21. vek gde se preko svih komunikacionih kanala ukazuje na važnost upotrebe kontracepcije da ne bi došlo do neželjene trudnoće i prenošenja polno prenosive bolesti.

Iako upotreba kontraceptivnih metoda smanjuje mogućnost za neželjenom trudnoćom, 33.000.000 žena širom sveta godišnje ostane u drugom stanju dok koristi kontracepciju. Neke žene odluče da rode dete dok veliki broj njih odluči da se podvrgne indukovanom abortusu, zbog čega postoji potreba za bezbednim abortusom.

Posle skoro pet decenija od kako je abortus postao legalan u Srbiji, prekid trudnoće je i dalje jedna od tabu tema. Kako se osobe na vlasti bore protiv onoga što bi žene trebalo da urade sa svojim telima, veoma je važno da žene same znaju šta da očekuju kada se radi o abortusu.

Bez obzira da li Vaši prijatelji otvoreno govore o abortusu, činjenica je da se abortusi u Srbiji dešavaju svakodnevno. Postoje podaci da je Srbija na samom vrhu po broju abortusa u Evropi, sa zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije se na godišnjem nivou urade preko 30 000 abortusa.

Naime, privatne klinike ne prijavljuju broj abortusa niti vode evidenciju ali se pretpostavlja da taj broj daleko seže do između 100.000 -120.000 abortusa, u odnosu na 65.000  beba koje se rode godišnje.

U zavisnosti od toga gde živite, postupci za abortus variraju, zbog toga smo prepoznali potrebu da Vam ukažemo informacije koje su Vam potrebne.

Sada su dostupne i tablete za prekid trudnoće

Od nedavno, kod nas  su sada dostupne i tablete za prekid trudnoće. Ovo je manje invazivna metoda od hirurškog abortusa i radi se isključivo u zdravstvenim ustanovama. Pre svega lekar mora da potvrdi trudnoću testom krvi ili ultrazvukom kako bi utvrdio koliko je odmakla trudnoća, s obzirom da su tablete za prekid trudnoće samo dozvoljene do 9. nedelje trudnoće.

Nakon toga, trudnici se daje oralni lek na bazi mifepristona i odlazi kući. Nakon toga, 24 do 48 časova nakon konzumiranja pilule, u zavisnosti od uputstva lekara vraća se opet na kliniku kada dobija mizoprostol vaginalnim putem nakon čega nastaju kontrakcije i krvarenje. Upotreba ovih pilula sprečava proizvodnju hormona progesterona, koji je neophodan za razvoj trudnoće.

Većina žena može nastaviti sa svojim aktivnostima već sledećeg dana, takođe menstrualni ciklusi se vraćaju u normalu četiri do osam nedelja nakon što se izvrši prekid trudnoće. Ovaj način ne predstavlja opasnost za dalju plodnost žene, uprkos glasinama.

Hirurški abortus

Hirurški abortusi su dostupni već posle prvog propuštenog perioda i jedina su opcija za efikasni abortus nakon 10. nedelje trudnoće. Postupak podrazumeva da će doktor koristiti usisni uređaj za uklanjanje tkiva iz materice trudnice. Ovi abortusi se sve ređe obavljaju u državnim klinikama iako je u privatnim klinikama cena i do 2-3 puta veća. Stoga, ne može se sa preciznošću reći koliko se abortusa godišnje obavi na nivou države.

Ne postoji potreba za praćenjenjem nakon što se obavi medicinski ili hirurški abortus ukoliko je sve prošlo bez komplikacija. Svakako, ukoliko žena ima potrebu za konsultacijom, može da se obrati svom lekaru.

Za mnoge žene, odluka o prekidu trudnoće može da bude jako teška ali one u tom trenutku osećaju da je to pravi izbor.

Mnoge zdravstvene organizacije su prethodnih godina dosta napredovale u tome da obezbede ženama zdravstvenu zaštitu i podršku kada je reč o abortusu. Nebezbedan abortus prati morbiditet i mortalitet, pa može i mora da se izbegne. Stoga informacije i usluge bezbednog abortusa treba da budu dostupne svim ženama, u maksimalnim zakonskim okvirima.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.