Želim da pronađem u
u
Pretraga

6 Najčešćih ginekoloških problema, simptomi i lečenje

6 Najčešćih ginekoloških problema, simptomi i lečenje

Žensko telo je neverovatna stvar sposobno da dovede nove biće na svet. Međutim, sa ovom sposobnošću dolaze i zdravstvena pitanja koja su specifična samo za ženski pol. Žensko telo prolazi kroz dosta  promena u toku života u reproduktivnim godinama i možete da budete sigurni da će se s vremena na vreme javiti neki zdravstveni problemi. Saznajte više o 6 najčešćih ginekoloških problemima, njihovom simptomima i lečenju.

Upala mokraćnih kanala

Iako se javlja i kod muškaraca, upala mokraćnih kanala se češće javlja kod žena. Ove infekcije su posledica bakterija koje ulaze u mokraćni kanal (uretru), što dovodi do infekcije. Ova vrsta infekcije takođe može da se proširi do bešike ili bubrega.

Uobičajeni simptomi uključuju bolno mokrenje, krv u urinu, čestu potrebu za mokrenjem, i u težim slučajevima bol u leđima, groznicu i mučninu. Lečenje je obično propraćeno antibioticima.

Menstrualni problemi

Veoma je uobičajeno da žena dobije neku vrstu neregularnog krvarenja u toku menstrualnog ciklusa. Menstrualni period obično traje oko 5 dana u proseku, a izgubi se oko 100 mililitara krvi. Mnoge žene prolaze kroz jedan težak dan u toku menstruacije, to je obično prvi dan, i sa lakšim tegobama tokom narednih dana.

Kod nekih žena je normalno da doživljavaju krvarenje dvostruko veće od prosečnog i da se osećaju sasvim normalnije. Ako kod nekih se javlja jako krvarenje kako dani odmiču, propraćeno grčevima i krvnim ugrušcima.

Ukoliko u toku neke menstruacije dobijete teško krvarenje i jake i bolne grčeve, obratite se svom ginekologu. Lekar može za ove simptome da vam prepiše terapiju, međutim kada je uzrok polip na materici ili endometrioza, predložiće i operaciju.

Urinarna inkontinencija

Mnoge žene tokom života doživljavaju inkontinenciju, uglavnom nakon porođaja ili od starosti. Uzročnici su najčešće slabi ili preopterećeni mišići mokraćne bešike ili oštećenja specifičnih nerava ali u većini slučajeva lekar može lako da je tretira uključujući i vežbe.

Gljivična infekcija

Gljivične infekcije se javljaju kod tri od četiri žena u toku života i veoma su čest uzrok vaginalnih iritacija.  Infekciju izaziva gljivica kandida, koja inače normalno živi u vagini i koja može da izazove svrab i crvenilo u predelu genitalija u najboljem slučaju.

Gljivična infekcija može da izazove i belo gusto pražnjenje. Faktori koji su obično povezani sa kandidom obično se povezuju sa upotrebom jakih antibiotika, dijabetesom, trudnoćom ili upotrebom oralnih kontraceptivnih sredstava.

Drugi faktori uključuju parfeminisane sprejeve i kupke i neudobno donje rublje.  Srećom, većina infekcija kandide se može tretirati lekovima koji se uzimaju na recept ili bez recepta.

Miomi na materici

Miomi na materici su benigna tkiva koja se formiraju na zidu materice. Iako nisu kancerogeni, mogu izazvati prekomerno I bolno krvarenje tokom menstruacije, čestu potrebu za mokrenjem  pa i neplodnost. Do nedavno, histeroktomija je bila jedini način kako bi se miomi odstranili. Međutim, lekari danas smatraju da intervencija nije potrebna, i da lekovi protiv zapaljenja mogu pomoći u većini slučajeva.

Endometrioza

Na kraju svakog menstrualnog ciklusa, žene izlučuju endometrijum ili menstrualnu tečnost iz materice. Endometrialno tkivo takođe može rasti van materice, nakon čega se tokom menstrualnog ciklusa raspadne. Problem nastaje kada krv sa tkiva van materice nema gde da ode, što dovodi do upale okolnih tkiva.

Upala može izazvati ožiljke od kojih mogu nastati izrasline. Iako su se tretmani za ovo stanje menjali tokom godina, lekari danas tvrde da ukoliko simptomi nisu ozbiljni, nije potrebna bilo kakva intervencija osim lekova protiv bolova.

Redovan ginekološki pregled je od suštinskog značaja za održavanje reproduktivnog zdravlja. Ginekolog može da vam odgovora na sva pitanja koja imate, da vam prepiše određenu terapiju za tegobe koje imate, da obezbedi rano otkrivanje bolesti i sprečavanje istih.

Svi ginekolozi preporučuju redovan preventivni pregled jednom godišnje gde možete da pitate sve što imate a i da izvršite određene testove na rak, tzv. skrining. Ukoliko primetite bilo kakve promene u međuvremenu, obavezno se javite svom lekaru.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.

Komentari 1

  1. Pingback: Kada je potrebno da zakažete ginekološki pregled i šta da očekujete

Komentarisanje je isključeno.