Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kako da tretirate suvu kožu u menopauzi

Kako da tretirate suvu kožu u menopauzi

Prvo dolaze iznenadni talasi toplote i besane noći. Nakon toga sve vam je teže da zakopčate svoje omiljene farmerice dok vaši najbliži misle da ste skrenuli zbog svih naglih promena raspoloženja.

Taman kada pomislite da je najgori deo menopauze prošao, čeka vas još iznenađenja. Mnogo žena pored navedenih primećuje promene na koži koje se često vezuju za menopauzu. U ovom članku ćemo vam dati par saveta kako može da se neguje i tretira krhka i suva koža u menopauzi.

Sat otkucava

Između 40. i 58. godine žene prolaze kroz menopauzu. Tokom menopauze menstrualni ciklusi nestaju, jajnici ne proizvode jajne ćelije a nivo estrogena se smanjuje. Estrogen jača kosti, zadužen je za žensku figuru i za proizvodnju kolagena.

Žene gube oko 30% kolagena u prvih pet meseci menopauze, a nakon toga po 2% posto svake godine u narednih 20 godina. Ovo je važno pomenuti zato što kolagen našoj koži daje prirodna ulja, vlažnost i gipkost. Pored toga što umanjuje prirodnu proizvodnju ulja, menopauza smanjuje sposobnost kože da upije vlažnost.

Sve u svemu, žene gube prirodnu vlažnost kože i svaki deo tela, od ruku do očiju zahteva konstantnu hidrataciju.

Suva koža u menopauzi

Ukoliko ste u sredini perioda menopauze već ste upoznati sa efektima koje gubitak kolagena ima na vašu kožu. Vaše lice, šake, laktovi, oči, stopala i kosa su suva i verovatno jako svrbe. Koža vam postaje tanja i teže zaceljuje, a modrice se lakše javljaju.

Gubitak prirodnih ulja i mrtve ćelije kože zapravo mogu da dovedu do pojave bubuljica na licu. Što je najgore, koža počinje da odaje vaše godine kako se javlja sve više bora a koža gubi elastičnost.

Šta možete da učinite?

Srećom, generacija dama koje trenutno prolaze kroz menopauzu ne predaje se tako lako. Postoji mnogo načina da obogatite svoju kožu i povratite joj vlažnost i sjaj:

Prestanite da se tuširate toplom vodom. Topla voda će dodatno osušiti vašu kožu. Umesto toga tuširajte se mlakom vodom i nakon toga umesto brisanja nežno peškirom osušite kožu.

Zatvorite vrata kupatila kada se tuširate ili kupate kako biste zadržali vlažnost u prostoriji. Nakon tuširanja odmah nanesite hidratantnu kremu.

Nemojte se sunčati i izlagati suncu, mada se nadamo da ste ovo već znali. Postoje mnogi proizvodi koji vam mogu pomoći da dođete do željenog tena, tako da ne morate da izlažete krhku kožu opasnim sunčevim zracima.

Prestanite da pušite i konzumirate alkohol, kako i jedno i drugo suše kožu.

Dodajte zdrave prirodne masti u ishranu kroz namirnice kao što su losos, zeleno i lisnato povrće i orašasti plodovi.

Unesite što više vitamina C kroz namirnice kao što su šargarepa, krastavac i paradajz. Pored toga, tu su namirnice kao jabuke i pomorandže.

Perite lice i ruke mlakom vodom. Pronađite sapun sa vitaminom C, zelenim čajem i hijaluronom.

Koristite rukavice. Nosite ih napolju kada je vreme hladno, kada radite nešto u bašti. Nabavite i gumene rukavice za kuhinju i čišćenje.

Ne zaboravite da održavate vlažnost kože, posebno kože ruku i noktiju svaki put kada ih perete. Noću obratite pažnju na stopala.

Unosite dosta vode u organizam

Ovo su samo neki od načina kako može da se tretira suva koža u menopauzi. Ukoliko isprobate sve ove savete i daje ne vidite napredak, obratite se svom ginekologu.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.