Želim da pronađem u
u
Pretraga

HPV virus – Sve što ste hteli da znate

HPV virus – Sve što ste hteli da znate

HPV je skraćenica za Humani papiloma virus koji je najčešći uzročnik polno prenosivih bolesti. Postoji više od 150 srodnih vrsta HPV virusa i uglavnom su bezopasni, dok neki mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. HPV virus je nazvan po bradavicama, papilomima koje mogu izazvati neke vrste ovog virusa dok neki od njih mogu izazvati i neke vrste raka.

Šta je HPV virus?

Po nekim istraživanjima je procenjeno da će se između 50 – 80 % seksualno aktivnih osoba do pedesete godine svog života zaraziti bar jednom vrstom HPV virusa. Humani papiloma virus se toliko često javlja da ne bi trebalo da ga računamo kao virus, ali ipak to radimo. Osobe u dvadesetim godinama su najpodložnije dobijanju HPV infekcije, i kod 90 % osoba nakon infekcije potrebno je do dve godine da se njihov imuni sistem izbori sa HPV  virusom. Kod ostalih 10 % virus je malo uporniji i potrebno je više vremena za izlečenje.

Kako se prenosi HPV virus?

Humani papiloma virus se prenosi putem seksualnih odnosa od osobe koja je zaražena, odnosno kontaktom kože. Svaka osoba koja je seksualno aktivna može dobiti HPV virus čak iako je spavala samo sa jednom osobom. Takođe simptomi se mogu razviti godinama nakon odnosa sa osobom koja je prenosilac HPV virusa što može otežati rano otkrivanje.

Bezopasni HPV virusi

Kao što smo pomenuli,  postoji veliki broj HPV virusa i većina su bezopasni. Tako na primer, HPV – 6 i HPV – 11 virus mogu da uzrokuju kondilome i to u 90 % slučajeva ali se ne smatraju naročito opasnim.

Veoma opasni HPV virusi

Postoji oko dvanaest vrsta humani papiloma virusa koji važe za jako opasne. HPV – 16 i HPV – 18 se smatraju najopasnijim. Naime, u 70% slučajeva ovi virusi mogu da izazovu karcinom.

Kako se manifestuje HPV virus, kako da znate da ste inicirani?

Većina osoba koje su inficirane HPV virusom i ne znaju da su ga imaju zato što nemaju nikakve simptome ni zdravstvene probleme, pa samim tim ni potrebu za testiranjem. Neke osobe saznaju da imaju humani papiloma virus kada dobiju kondilome, odnosno genitalne bradavice. Osobe ženskog pola mogu saznati da su inficirane HPV virusom nakon ginekološkog pregleda kada dobiju rezultate papa testa, zbog čega je i jako bitan redovan pregled ginekologa. Postoji i određen broj ljudi koji otkriju da su dobili ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane HPV virusom saznanjem da boluju od raka.

Simptomi na koje je potrebno da obratite pažnju i da se obratite lekaru:

  • Genitalne bradavice
  • Promene na koži
  • Abnormalne promene tkiva i druge promene ćelija na materici

Da li HPV virus može da uzrokuje neke zdravstvene probleme?

U većini slučajeva HPV virus dolazi i prolazi sam od sebe i ne izaziva zdravstvene probleme. Problem nastaje ukoliko osoba nema jak imuni sistem da se izbori sa virusom zbog čega zaražena osoba može dobiti kondilome ili još u gorem slučaju rak.

Kondilomi se obično javljaju kao mala izbočine ili bradavice i može se pojaviti jedna ili više njih. Takođe mogu biti manje ili veće veličine, ravne, oble ili neravnog oblika i javljaju se pretežno u regiji genitalija što se lako može prepoznati na ginekološkom pregledu ili na pregledu kod urologa.

HPV virus može uzrokovati i neke oblike raka kao što su rak grlića materice, rak vagine, vulve, anusa ili penisa.

Olakšavajuća okolnost je što se kancerogene ćelije razvijaju godinama nakon što osoba bude zaražena od HPV virusa, zbog čega je jako bitno odmah pristupiti lečenju nakon dijagnostike.

Naime, ne postoji način da se utvrdi da li se  kod osoba koje su inficirane HPV virusom razvija neka vrsta raka ili nekih drugih zdravstvenih problema. Osobe koje su sklonije ovom virusu su osobe sa oslabljenim imunim sistemom, uključujući i osobe sa HIV – om i sidom.

Vakcina protiv HPV virusa

Vakcina protiv HPV virusa je dostupna svuda, u ginekološkim ordinacijama i klinikama širom Srbije. U nekim zemljama je vakcinacija obavezna dok kod nas još uvek nije. Informacije o ovoj vakcini možete dobiti od Vašeg ginekologa, pozivanjem na broj ginekološke ordinacije ili u domu zdravlja.

HPV-virus-vakcinaKome se pre svega preporučuje vakcina?

  • Preporučuje se devojčicama do 12 godina
  • Seksualno aktivnim osobama do 26. godine
  • Gej i biseksualnim muškarcima do 26. godine
  • Muškarcima do 21. godine
  • Osobama sa oslabljenim imunim sistemom

Zbog čega je to tako? Pretpostavlja se da su osobe koje imaju više od 26. godina već seksualno aktivne i da su već imale kontakta sa nosiocem virusa. S obzirom da vakcina ne pomaže kod osoba koje su već imale virus, za dodatni vid zaštite i da li je potrebno da se vakcinišu preporučuje se konsultacija sa ginekologom.

Lečenje HPV virusa

Iako se humani papiloma virus ne može izlečiti, mogu se lečiti simptomi. Ukoliko postoje neke promene na  materici veoma je bitno pristupiti terapiji kako ne bi došlo da raka grlića materice dok se genitalne bradavice mogu tretirati raznim mastima i kremama. Zbog čega ćemo još jednom pomenuti važnost redovnog preventivnog ginekološkog pregleda.

HPV virus u trudnoći

Žene koje imaju humani papiloma virus u trudnoći mogu brinuti da li HPV virus može naškoditi njihovoj još nerođenoj bebi. No za to nema razloga. Ni jedna vrsta HPV virusa ne utiče na razvoj ploda tako da u  većini slučajeva HPV virus ne neće uticati na plod. Humani papiloma virus ne utiče na prevremeni porođaj, pobačaj ili druge komplikacije koje se mogu desiti u trudnoći. Takođe, rizik od prenošenja HPV virusa sa majku na bebu je veoma mali. Međutim ukoliko trudnica zna da je inficirana HPV virusom mora obavestiti svog doktora o tome. Takođe, i trudnica koja je ranije imala HPV virus mora obavestiti svog doktora o tome kako bi ginekolog u toku trudnoće više obraćao pažnju iz razloga što se  u trudnoći mogu javiti ćelijske promene koje se brže razvijati.

Pročitajte tekst na temu “Kandida u trudnoći – Simptomi i lečenje“.

Prevencija

Bez obzira da li imate HPV virus ili ne prevencija je ključna u održavanju Vašeg reproduktivnog zdravlja. Vakcinacija je bezbedna i efikasna. Može Vas zaštititi od bolesti uključujući i karcinome koji su izazvani HPV virusom ukoliko spadate u starosnu grupu pogodnu za vakcinaciju. Takođe preventivni ginekološki pregled može sprečiti razvoj raka grlića materice. Učinite sve što možete da se zaštitite i utičite na druge da se zaštite takođe.

Ukoliko ste seksualno aktivni koristite kondome pri svakom odnosu. Ova preventivna metoda može dosta smanjiti rizike od dobijanja HPV virusa kao i od drugih polnih bolesti.

Prevencija je uvek bolja od lečenja!

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.