Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kako se uklanja polip na materici i kako da se ponašate pre i posle zahvata

Kako se uklanja polip na materici i kako da se ponašate pre i posle zahvata

Polip na materici je najčešće benigna izraslina na tkivu endometrijuma, tkiva na unutrašnjoj strani materije. Polipi se mogu razviti spontano ili usled previše lučenja hormona estrogena.

Polipi rastu ubrzano tokom trudnoće ili kao posledica korišćenja kontraceptivnih pilula ili terapije estrogenom. Iako su najčešće benigni, polipi koji se razviju nakon menopauze mogu biti potencijalno maligni i moraju se operisati.

Polip na materici najčešće se razvija između 40 i 50 godina, ali se povremeno javlja i kod žena mlađih od 20 godina. Prekomerna težina, visok pritisak i razni lekovi mogu povećati rizik od polipa na materici.

Već smo pisali o tome da li treba da se brinete polipa u materici u detalje, međutim u tom tekstu nismo pokrili uklanjanje polipa na materici.

Da li treba ukloniti polip na materici?

Manji polipi koji ne predstavljaju nikakav problem ne moraju se hirurški uklanjati, ali se moraju kontrolisati svakih šest meseci. Međutim, ukoliko pored polipa osećate bol u karlici, obilno menstrualno krvarenje ili imate problema sa plodnošću ili prethodne pobačaje, poželjno je da uklonite polip.

Manje polipe sa lakoćom mogu ukloniti sve bolje opremljene ginekološke ordinacije u Srbiji zahvatom koji se zove histeroskopija.

Međutim, kod većih polipa potrebno je obratiti se bolnici, kako se ovaj zahvat obavlja pod totalnom anestezijom. Veći polipi se operišu histeroskopski i laparaskopski.

Kako se uklanja polip na materici?

Kod uklanjanja polipa na materici pacijent dobija sedativ ili potpunu anesteziju, u zavisnosti od veličine polipa. Ginekolog će kroz vaginu sprovesti histeroskop kroz grlić i do materice. Histeroskop će osvetliti i kamerom prenositi sliku, uz pomoć koje će ginekolog locirati polip. Uz pomoć specijalnog gasa, lekar će naduvati matericu zbog bolje vidljivosti, a nakon toga uz pomoć posebnih makaza ili laserom ukloniti polipe.

Koliko rezova se pravi tokom operacije?

S obzirom da se operacija sprovodi putem vagine, uklanjanje polipa na materici je zahvat bez rezova.

Koliko dugo ću ostati u bolnici?

Pacijenti ponekada mogu otići kući istog dana, dok je nekada potrebno da provedu jednu noć u bolnici.

Koliko traje oporavak?

Većina pacijenata se oporavi u roku od dve nedelje. Ukoliko obavljate posao koji zahteva dosta fizičkog napora, morate se posavetovati sa lekarom pre povratka na radno mesto.

U nastavku teksta ćemo vam dati više detalja o tome šta da očekujete od procedure. Kada je u pitanju uklanjanje polipa na materici iskustva pacijenata su uglavnom ista.

Pre operacije

 • Lekar će vam možda reći da ne uzimate aspirin, ibuprofen, naproksen i druge lekove koji proređuju krv.
 • Procedura se zakazuje nakon menstrualnog ciklusa i pre ovulacije.
 • Lekar će uzeti uzorak krvi.
 • Izbegavajte pušenje pre operacije. Time će oporavak kraće trajati.

Na dan operacije

 • Ukoliko se zahvat vrši pod totalnom anestezijom, lekar će vas zamoliti ad ne jedete ili pijete ništa nakon ponoći uoči operacije.
 • Lekove koje vam je lekar prepisao uzmite uz malo vode.
 • Doktor će vam reći kada treba da dođete u bolnicu.

Nakon operacije

 • Većina pacijenata se otpušta kući istog dana.
 • Možda ćete imati grčeve i krvarenje dan ili dva nakon zahvata.
 • Pacijenti se brzo oporavljaju od ovog zahvata, a većina će se osećati bolje već u prvih par dana.

Par nedelja nakon operacije

 • Kod nekih žena se javlja vodeni sekret sa malo krvi nakon procedure, pojačanog intenziteta koji će polako oslabiti nakon par dana.
 • Većina žena se oseća bolje nedelju dana nakon procedure. Međutim, morate se suzdržavati od guranja ili podizanja teških objekata bar par nedelja.
 • Nemojte upražnjavati seksualne odnose dok lekar ne kaže da je bezbedno.
 • Potpuni oporavak traje oko dve nedelje, kako bi se unutrašnjost materice potpuno zalečila.
Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.