Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kako prevazići strah od trudnoće i porođaja

Kako prevazići strah od trudnoće i porođaja

Plašimo se od onoga što nam je strano. Ponekad se plašimo i kada znamo šta će se desiti. Sama pomisao na porođaj može u Vama probuditi strah izazvan neznanjem ali i od previše istraživanja koja Vas mogu zbuniti.

Mnoge žene koje žele da postanu majke strahuju od samog čina porođaja. Zapravo, svaka trudnica oseća anksioznost u trudnoći u manjoj ili većoj meri. Pretpostavlja se da više od 10 % trudnica trpe intenzivni strah od porođaja (takofobija) što se može manifestovati kroz razne simptome kako što su ubrzan rad srca, noćne more, vrtoglavica, problemi sa koncentracijom, kratkoća daha i drugo. Dobra vest je da postoje razni načini kako prevazići strah od porođaja.

Prevazilaženje straha od trudnoće i porođaja (takofobije) može promeniti Vaš život iako Vam se možda čini nemogućom misijom. Veliki problem sa ovim strahom je što ne postoji razvijena svest kod ljudi o ovakvim problemima, pa je teško otvoreno podeliti sa drugima kako se osećate, opet iz straha da Vas neće razumeti. Retko ko ih ozbiljno i shvata jer sami nisu imali takvog iskustva, a uticaj koji može imati na žene nije zanemarljiv.

Na primer, dešava se da se žene iz straha od trudnoće i porođaja radije podvrgavaju abortusu jer im je lakše nego da se suoče sa strahom, iako jako žele da se oprobaju u ulozi majke. Kod drugih dolazi u prekidu veze sa partnerima sa kojima su planirale da podele život, jer prosto misle da ne mogu da prođu kroz trudnoću i porođaj. Dešava se i da neke sabotiraju svoje veze čim njihova veza postane ozbiljna, samo da ne bi vodile razgovor na ovakvu temu sa partnerom.

Dakle, shvatili smo da strah od trudnoće i porođaja nije zanemarljiv i da bi ženama promenilo život ako bi ga prevazišle.

Prevazilaženje straha od trudnoće i porođaja je moguće ali mnoge žene koje ga imaju jednostavno ne znaju za to ili misle da je nemoguće.

Morate to da želite

Možda zvuči glupo, ali jako je važno da želite da prevaziđete strah od trudnoće i porođaja. Mnoge osobe imaju toliko razvijen strah da ne žele uopšte da pomisle i razgovaraju na ovu temu. Kako bi prevazišli ovaj ili bilo koji drugi strah, morate da se suočite sa njim. Ako već zaista želite da ga prevaziđete, već ste napravili prvi veliki korak.

Pronađite izvor anksioznosti

Određena životna iskustva mogu izazvati intenzivan strah od porođaja. To uključuje istoriju zlostavljanja, ranije pobačaje, prethodne komplikacije u trudnoći i na porođaju ali i prekomerno izlaganje traumatičnim pričama o porođaju prijateljica. U riziku od anksioznosti u trudnoći spadaju i osobe sa istorijom anksioznosti, depresijom i niskim samopouzdanjem. Razumevanje izvora anksioznosti je prvi korak ka rešenju ovog mučnog i nezanemarljivog problema.

Ne čekajte do porođaja da se suočite sa strahom

Počnite da radite na Vašim strahovima na samom početku trudnoće, ne čekajte sam porođaj da se suočite sa njima. Postoji šansa da je koren Vaših strahova duboko u Vama i nekom ranijem iskustvu i da je potrebno vreme da se identifikuje i otkrije. Anksioznost sama po sebi ima tendenciju da se povećava kako odmiče trudnoća, zato počnite još od starta da radite na problemu ne bi li ih rešili.

Podelite svoje strahove  sa drugima

Ne oklevajte da kažete svojoj babici ili ginekologu da ste u strahu. Sama priča o tome sa njima Vam može pomoći. Takođe, možda imaju neke predloge kako da smanjite napetost. Opet, niste jedini ko se sa time suočava, sigurno su imali već iskustva sa takvim problemom. Na ovaj način možete da shvatite i da li Vas Vaša babica ili ginekolog slušaju i da li imaju saosećanja sa Vama. Ukoliko vidite da ne mare za Vaše probleme, najbolje je da pronađete nove doktore koji će am voditi trudnoću.

Razmislite o terapiji

Osobe koje prolaze kognitivnu terapiju sa psihologom imaju manje intenzivne strahove. Ukoliko osećate da anksioznost počinje da utiče na razne aspekte Vašeg života i počinje da Vas ometa u normalnom funkcionisanju, remeti Vam san, intimne odnose, konstantno ste napeti, najbolje je da posetite terapeuta. Doktor može samo da Vam pomogne da prevaziđete svoje strahove. Zašto se opirati?!

Informišite se ali i ne slušajte svakojake priče

Ne možemo naglasiti važnost edukacije o rađanju deteta, pogotovo ako prvi put postajete majka. Strah koji većina žena oseća izazvan je neznanjem za šta je njihovo telo sposobno. I tako, neizvesnost i neznanje može da dovede do povećane anksioznosti. Ali, znanje gradi samopouzdanje! Brojna saznanja o rađanju deteta pomoći će Vam da razumete dosta toga i osloboditi Vas straha.

Ali to ne znači i da gledate zastrašujuće TV emisije o porođaju, čitajte užasne priče i vodite razgovore sa svojim prijateljicama koje su spremne da Vam ispričaju do samih detalja tok njihovog porođaja. Mnogi stručnjaci veruju da je strah od porođaja postao toliko rasprostranjen od brojnih senzacionalizovanih prikaza porođaja.

Priroda je pametna i zna šta radi. Žensko telo je savršeno stvoreno za rođenje bebe, sa lepo usaglašenim hormonskim balansom koji omogućava i da u toku porođaja žena doživi neki vid zadovoljstva povrh bolova koje oseća. Žene su jake, mogu podneti bol i doneti nov život na ovaj svet! Samo hrabro!

Naučite tehnike opuštanja

Vežbe meditacije i dubokog disanja Vam mogu umnogome pomoći da se opustite, smirite Vaš um i strahove  dovedete pod kontrolom. Takođe, uživajte u relaksirajućoj muzici, u zvucima talasa mora a možda čak i u nekoj opuštajućoj masaži za trudnice. Imate dosta opcija.

Napišite svoje strahove na papir

Napišite na jednoj stranici papira Vaše želje sa samim činom porođaja, koje opcije prihvatate protiv bolova, kakva su Vaša očekivanja i Vaš pogled na strahove i šta ih izaziva. Papir na kome ste napisali dajte svom ginekologu već nakon prve sledeće posete. Osećaćete se sigurnije znajući da je upoznat sa Vašim problemima.

Istražite opcije o smanjenju porođajnih bolova

Većina žena u nekoj meri oseća  strah od porođaja zbog samog bola ali saznanje da su Vam na raspolaganju razne i efikasne opcije u smanjenju bola može uticati I na smanjenje Vaše anksioznosti. Upišite se na kurs pripreme za porođaj i slobodno razgovarajte sa ginekologom koji Vam vodi trudnoću o lekovima i drugim metodama za ublažavanje bolova.

Strah i anksioznost, to su osećaji i stanja koja izazivaju reakciju bori se ili beži! Ne bežite od svojih strahova, upoznajte ih, pronađite izvor zbog čega su tu, šta hoće od Vas, prihvatite ih i suočite se sa njima. Jedino tako ćete ih se i rešiti i nastaviti dalje. Vi to možete i hoćete! Rodićete svoju bebu i biće to Vaš najsrećniji dan u životu.

marijana_admin

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Novosti na tvoju e-mail adresu

Upisom u e-mail listu stičete pravo da prvi dobijete popust na ginekološki pregled!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.