Želim da pronađem u
u
Pretraga

Izaberite najefikasniji test za utvrđivanje trudnoće

Izaberite najefikasniji test za utvrđivanje trudnoće

Na svetu ne postoji većeg poklona od živog bića koje je u vama raslo. Saznanje da te u drugom stanju biće Vaša najsrećnija vest koju te iščekivali. Verovatno ćete biti nestrpljivi dok Vam doktor sam ne potvrdi da ste u drugom stanju. Iako razni testovi pokazuju pozitivan rezultat, ipak biste voleli sa sigurnošću da znate  da li je beba na putu. U ovom tekstu možete da pročitate koji su to najčešći testovi koji se rade kako biste odabrali najefikasniji test za utvrđivanje trudnoće.

Pre svega, kako test za utvrđivanje trudnoće funkcioniše?

Ako ste u drugom stanju Vaš test na trudnoću pokazaće se pozitivnim na HCG hormon (human chorionic gonadotrophin) koji se razvija kada je zid materice povezan sa oplođenom jajnom ćelijom.

Koji se testovi na trudnoću rade­?

Trudnoća se kako utvrđuje sa sledećim vrstama testova:

  • Test na trudnoću kod kuće
  • Klinički testovi na trudnoću ( preko urina i preko krvi)

Test na trudnoću kod kuće

Test za utvrđivanje trudnoće kod kuće možete lako kupiti u apoteci i jednostavni su za upotrebu. Dovoljno je samo da pratite uputstvo na kutiji. Test za utvrđivenje trudnoće tako što otkriva HCG hormon u urinu.

Dakle, ovaj hormon se aktivira samo ukoliko ste u drugom stanju. U pakovanju testa na trudnoću za proveru od kuće dobićete štapić koji menja boje zavisno od rezultata testa.

Za precizne rezultate morate da sačekate bar deset minuta. Ukoliko test pokaže da ste u drugom stanju, javite se svom ginekologu kako bi Vam sa sigurnošću potvrdio trudnoću.

Klinički testovi

Test preko urina možete uraditi i u ordinaciji lekara i nije ništa pouzdaniji od testa na trudnoću koji možete da uradite sami kod kuće.

Dobra je opcija ukoliko niste sigurni da li pravilno uradili sami tekst kod kuće i ukoliko se plašite igala.

Test krvi se takođe radi u ordinaciji kod lekara. U poređenju sa testovima urina, test krvi je dosta pouzdaniji i može ranije potvrditi HCG hormon u krvi.

Postoje dve vrste testa krvi na trudnoću i bilo koji može da se izvrši da bi se potvrdila trudnoća a to su: kvalitativni HCG test krvi i kvantitativni HCG test krvi.

Kvalitativni HCG test krvi

Ovaj test daje pozitivan ili negativan rezultat, zavisno da li je proverom testa pronađen HCG hormon u Vašem telu. Lekari obično preporučuju ovaj test 10 dana nakon što ste propustili svoj menstrualni ciklus. Naime, ovaj test za utvrđivanje trudnoće može otkriti HCG hormon i nešto ranije.

Postupak podrazumeva  vađenje  krvi iz vene. Možda osetite blagi bol, ali ništa značajno i vredno panike. Možda ćete eventualno imati neželjene efekte kao što je blaga infekcija ukoliko imate preosetljivu kožu ili prekomerno krvarenje.

Kvantitativni HCG test krvi                                    

Testom se meri količina HCG hormona u krvi. Njime može da se otkrije nizak nivo ili visok nivo HCG hormona u krvi. Nakon testa, lekar može zatražiti da ponovite HCG test za nekoliko dana ili da uradite ultrazvuk.

Kvantitativni test za utvrđivanje trudnoće se smatra veoma tačnim jer može da otkrije čak i najmanje količine HCG hormona, u poređenju sa testom urina i kvalitativnim HCG testom.

Da li je moguće dobiti lažan rezultat testa na trudnoću

Postoje šanse da rezultat testa može ispasti lažno pozitivan ili lažno negativan. Ponekad se dešava da prisustvo proteina ili krvi u urinu može dovesti do lažnih rezultata, kao i u slučaju kada je Vaš uzorak urina previše razređen.

Takođe, testiranje u ranoj fazi trudnoće može pokazati negativne rezultate, iako ste u drugom stanju. Upotreba nekih lekova je takođe zaslužno za dobijanje lažnih rezultata. Ovi lekovi se odnose na diuretike, lekove za alergiju (antihistamitike) i drugo.

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju, uradite test za utvrđivanje trudnoće što pre. Ukoliko dobijete pozitivan rezultat, javite se što pre svom ginekologu kako bi Vam sa sigurnošću potvrdio trudnoću i uveo Vas u trudnoću i objasnio šta će se sve dešavati sa Vašim telom narednih devet meseci, kako biste imali srećnu i sigurnu trudnoću.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.