Želim da pronađem u
u
Pretraga

Da li da uradim 4D ultrazvuk u trudnoći

Da li da uradim 4D ultrazvuk u trudnoći

Prosto ne možete da dočekate da prođe tih devet meseci da vidite lice svoje željno iščekivane bebe. Da li vam 2D ultrazvuk nije dovoljan? Ako Vam je odgovor na ovo pitanje potvrdan, možda ćete biti zainteresovani za 4D ultrazvuk u trudnoći. Sa 4D ultrazvukom trudnice su u mogućnosti da dobiju dodatne pogodnosti jer pruža kvalitetne slike još nerođene bebe.

Postoje šanse da vam vaš doktor ne predloži ovakav pregled jer nije deo rutinske prenatalne nege trudnica. Naime, mnoge privatne ginekološke klinike i privatne ginekološke ordinacije pružaju ove usluge  kao dodatak prenatalnim pregledima, što možete i sami da proverite.

Međutim, postoje neke stvari koje bi trebalo da znate pre zakazivanja 4D ultrazvučnog pregleda.

4D ultrazvuk ne zamenjuje redovan ultrazvučni pregled kod izabranog doktora

Rutinski ultrazvučni pregled treba da uradite kod vašeg izbranog lekara pre 4D ultrazvuka kako bi potvrdio gestacionu starost ploda i sve što je potrebno. Nakon toga se konsultujte sa vašim lekarom da li je u redu da uradite 4D ultrazvuk i kada bi bilo idealno vreme, iako se obično radi između 26. i 32. nedelje trudnoće.

Takođe, imajte na umu da zdravstveno osiguranje ne pokriva 3D i 4D ultrazvuk jer je to sam izbor roditelja, a cene se razlikuju od jedne ginekološke ordinacije do druge. Svakako Vam neće biti žao potrošenog novca kada vidite izraz lica svog nerođenog deteta.

4D ultrazvuk je postao zabavan način upoznavanja deteta pre samog rođenja, ali to nije samo skupa zabava. Pre svega, ovo je odličan način za utvrđivanje pravilnog razvoja deteta.

Koja majka ne želi da vidi svoju bebu kako se kreće unutar njene materice­? Svaka buduća majka želi da zna o napretku svoje bebe. To je sada moguće uz pomoć 4D ultrazvuka.

Ova  tehnologija ima za cilj prikazivanje videa deteta u materici majke. Dok su naizgled 3D i 4D ultrazvuk isti, 3D ultrazvuk reprodukuje trodimenzionalnu sliku deteta dok se sa 4D ultrazvukom dobija video.

Kako funkcioniše 4D ultrazvuk u trudnoći

Ova tehnologija funkcioniše kao video snimak gde roditelji istovremeno mogu videti svoje nerođeno dete dok se ono kreće, spava, smeje ili pravi neke grimase. 4D ultrazvuk se obavlja isto kao kod uobičajenog sonograma.

Trudnica legne na leđa nakon čega lekar nanese poseban gel na stomak. Nakon toga lekar pomoću sprave poznate kao transduktor klizi po stomaku koji prenosi ultrazvučne talase. 4D ultrazvuk proizvodi jako realne i čiste slike bebe.

Da li je 4D  ultrazvuk bezbedan

4D ultrazvuk u trudnoći može da otkrije dosta detalja o nerođenoj bebi: veličinu bebe, zdravlje srca bebe, stanje drugih organa poput bubrega, kičme, predviđeni datum rođenja i drugo, ali mnogi se pitaju da li je u potpunosti bezbedan.

Ne postoje poznati rizici od 3D i 4D ultrazvuka. Naime, 4D ultrazvuk nema neželjenih efekata i podjednako je siguran kao i standardni ultrazvuk. Zapravo jedina stvar oko koje se polemiše je povećana telesna temperatura.

Poznata je naučna činjenica da ultrazvučni talasi uzrokuju porast temperature tkiva kroz koje prolaze. Ovo povećanje temperature zavisi od snage ultrazvučnih talasa i dužine trajanja ultrazvuka.

Postoji dosta utemeljenih dokaza da je povišenje temperature neizbežno za nekih 1,5 stepeni ali je u okviru predviđenih standarda i ne predstavlja opasnost.

Za izazivanje potencijalnih posledica potrebno je da temperatura dostigne 41 stepen ali se to nikada još nije dogodilo, pa nema razloga za strah i paniku.

Marijana

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

[optinform]

Sav sadržaj na sajtu je informativnog karaktera i ne treba ga interpretirati kao stručni savet.
Ukoliko imate bilo kakvih tegoba, obratite se Vašem lekaru.